Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

EU-kommissionen godkänner inte presstödet

Publicerad: 20 oktober 2006, 11:30

EU-kommissionen väntar ett förslag till förändrat svenskt presstöd från regeringen inom ett halvår. Det nuvarande systemet bedöms inte som "kompatibelt" med EUs regler.
Frågan väcktes när Sverige i juni meddelade de ändrade reglerna för presstödet till kommissionen.


Efter tio år av svenskt EU-medlemskap har kommissionen nu reagerat på det svenska presstödet. I maj tog riksdagen beslut om förändringar i systemet: sänkt driftstöd för storstadstidningarna och en tioprocentig höjning för övriga.
Efteråt kontaktades kommissionen av Näringsdepartementet som undrade om man behövde notifiera – mer formellt meddela – förändringen. Svaret var att det behövdes. I juni skickades notifieringen – ett standardformulär – om ändringarna till EU-kommissionen. Den 14 juli svarade kommissionen med en rad frågor som krävde svar för att kommissionen skulle kunna bedöma om ”stödordningen är förenlig med artikel 87 i EG-fördraget”. De tre problemområdena var:
1) Varför är inte utländska tidningar som man prenumererar på i Sverige berättigade till stöd?
2) Är systemet inrättat så att det förändrarstödmottagarnas beteende?
3) Stödet får inte påverka handelsvillkoren och fördelarna ska uppväga snedvriden konkurrens.
Näringsdepartementet tillsammans med kulturdepartementet ställde samman svar på frågorna och skickade en fyllig beskrivning av systemet den 16 augusti.
Reaktionen från kommissionen kom per telefon, den 20 september. Elleonora Soares i EU-kommissionens konkurrensdirektorat meddelade då Ellen Hausel Heldahl på Näringsdepartementet, de har haft flera underhandssamtal per telefon i saken som inte registrerats, att kommissionen inte kan godkänna systemet. Ellen Hausel Heldahls anteckning säger att: ”Legal service kan ej godkänna det sv. presstödet pga generellt driftstöd. Två parallella processer är därför att vänta om ej notifieringen dras tillbaka.”
Utifrån detta telefonsamtal beslöt den nya regeringen att dra tillbaka notifieringen, alltså det förslag till ändringar i presstödet som riksdagen tagit. Det skedde den 9 oktober.
Enligt Elleonora Soares är det ett missförstånd att kommissionens rättsavdelning, legal services, varit inkopplad. Ärendet sköts av konkurrensdirektoratet.
Kommissionen förväntar sig nu, och uppfattar det som att Sverige har sagt att man kommer med ett förslag till ett förändrat presstödssystem.
– Driftstödet är inte kompatibelt med EG-fördraget, säger Elleonora Soares. Kommissionen är generellt misstänksamma mot ospecifika stöd.
Varför reagerar kommissionen nu, när man inte gjorde det 1996 när Sverige gick med i EU? Förklaringen är svävande: de svenska stöden var med i EES-avtalet och passerade därmed in när Sverige blev fullvärdig medlem 1994.
Sverige har nu sex månader på sig att komma med ett svar, en utredning och förslag till förändrat system. Om det inte kommer beslutar kommissionen om åtgärder som måste vidtas.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.