Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

EU backar om känslig medieregel

Publicerad: 16 december 2015, 12:47

EU lyfter sannolikt ur ordet legitimt från ett kommande direktiv. Svenska journalisters och medieföretag möjligheter att göra granskningar kommer därmed inte att begränsas.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Ett nytt EU-direktiv som ska skydda affärshemligheter håller på att förhandlas fram. Nu återstår bara att förslaget ska tas av EU-parlamentet någon gång efter årsskiftet.

En tidigare skrivning innebar att anskaffning och innehav av material som företag menade var känsligt kunde bli olagligt att inneha. Något som direkt kunde ha påverkat möjligheten att göra granskande och undersökande journalistik.

I förslaget stod då att enbart om man ska på ett legitimt sätt utöva rätten till yttrande- och informationsfrihet fanns det möjligheter att göra undantag. En formulering som fått många att reagera. Någon definition av vad som var legitimt fanns inte heller, där stod inte heller vem eller var det skulle avgöra vilka reglerna inte gällde, det vill säga, vilka som var legitima journalister.

I en debattartikel i november skriver representanter för Utgivarna att detta skapar en rättsosäkerhet och riskerar att leda till självcensur hos reportrar eftersom såväl enskilda journalister som medieorganisationer riskerar stora bötesbelopp och skadestånd som motsvarar den faktiska skadan.

Som direktivet är utformat kan privata företags intressen få företräde gentemot fri och oberoende journalistik. Och starka, internationella företag skulle få fler rättsliga verktyg för att förhindra en oberoende journalistisk granskning.

Nu kommer dock signaler från EU att när direktivet klubbas i parlamentet är ordet legitimt utlyft. Ett glädjande besked tycker Utgivarnas vd Per-Anders Broberg.

Det är så bra som det kan bli givet läget. Nu försvinner en del av den rättsosäkerhet som direktivet hade skapat när svenska medier och journalister ska göra granskningar av utländska företag eller jobba med undersökande journalistik ute i Europa.

Medieföreträdare kräver att Sverige sätter ner foten

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News