Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ett 50-tal sägs upp när ATL flyttas

Publicerad: 10 april 2015, 06:46

Erbjudandet om att flytta till Stockholm lockade bara två av alla anställda på ATL. Resten är uppsagda från och med den 15 maj.


Av det 50-tal anställda på den i dagsläget malmöbaserade Lantbrukets Affärstidning är det bara två som vill flytta till Stockholm. Resten är uppsagd på grund av arbetsbrist. Något avgångsvederlag är inte aktuellt men de som berörs behöver bara jobba två veckor av uppsägningstiden, sedan är de arbetsbefriade.

Nu planerar ledningen för LRF Media att införa en central redaktion i Stockholm som ska producera material till samtliga titlar som jobbar med jord- och skogsbruksnäringen.

Vad vi gör är att utveckla ATL till något ännu bättre, säger LRF Medias vd Ruben Jacobsson.

Han hoppas och tror att åtminstone några av de som nu är uppsagda kommer att fortsätta att jobba för tidningen på frilansbasis.

De journalister som jobbar på ATL är totalt sett mycket duktiga med en unik kompetens. Så det är min förhoppning att de i någon form fortsätter att medverka.

ATL har en stark position och en förhållandevis ljus framtid menar Ruben Jacobsson. Men samtidigt brottas tidningen med samma problem som branschen i övrigt, vikande annons- och prenumerationsintäkter.

Kicki Myrberg, LRF Medias fackklubbordförande i Malmö, ser inte ljust på framtiden. Varken för de anställda eller ATL.

Nu kommer ett antal personer med lång erfarenhet och stort nätverk att gå. En kompetens som är nödvändig för att bevaka dessa frågor och som inte finns i Stockholm. Det riskerar att rasera varumärket fullständigt och därmed lönsamheten för en av förlagets få titlar som faktiskt gått med vinst.

De anställda går sannolikt rakt ut i arbetslöshet. Situationen ser ut som den gör här i Skåne, både HD och Sydsvenskan har till exempel sagt upp personal.

Möjligheten att jobba som frilans för ATL tror hon inte mycket på heller.

Dels handlar det om småpengar i ersättning, det kommer att vara omöjligt att överleva. Sedan handlar det om rena slavkontrakten där tidningen ska äga allt som levereras i all oändlighet.

Ett alternativ för LRF Media hade varit att göra tvärtom menar hon. Att flytta verksamheten från Stockholm till Malmö.

Nu sitter de i de dyraste lokalerna med den dyraste arbetskraften i stället och ska försöka få lönsamhet på verksamheten.

LRF Media lägger ner i Malmö  90 riskerar jobbet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.