söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ETC Bergslagen klandras för ledartext

Publicerad: 27 oktober 2014, 12:24

En signerad ledartext i ETC Bergslagen som beskriver ett rasistiskt överfall klandras av Pressens Opinionsnämnd.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Ledartexten beskriver en händelse där, enligt skribenten, tre vuxna berusade män misshandlade en fjortonåring som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Efter incidenten fördes männen till en drogfri fritidsgård på orten för förhör, vilket ska ha chockat många av ungdomarna där.

Enligt anmälaren, en av de tre männen, var det mycket lite som stämde i ledartextens beskrivning av händelseförloppet. Han och hans bror hade ingripit i ett tumult där en tredje man påstod av pojken viftat med kniv. Ingen av dem hade uttalat sig rasistiskt, enligt anmälaren.

Allmänhetens Pressombudsman skriver att det inte är hans uppgift att klarlägga vilka uppgifter som är korrekta, bara om publiceringen förorsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada.

Ett stycke i ledartexten lyder: ”jag hoppas att det är många fler som reagerar och hjälper till att säga ifrån när den råa, nakna och osminkade rasismen visat sitt ansikte på öppen gata.”

PO gör bedömningen att anmälaren genom detta stycke utan några reservationer tillskrivs rå, naken och osminkad rasism, vilket är ”ytterst kränkande om en betydande krets förstår vem det handlar om”

Har anmälaren då utpekats för en betydande krets? Tidningen menar att svaret är nej, då det endast talats om ”tre män”. Men eftersom ledarskribeten beskriver att männen tagits in i den drogfria fritidsgården på den namngivna orten bland en massa mer eller mindre chockade ungdomar har tidningen identifierat de berörda för en stor del av läsekretsen då alla ungdomar som var där kan koppla uppgifterna i tidningen till händelsen på fritidsgården. ”Kombinationen av kränkande påståenden utan belägg och ett utpekade för en större krets är ett brott mot god publicistisk sed”, skriver Allmänhetens Pressombudsman.

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev