tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ESF PO-anmäler DN:s ledarsida

Publicerad: 30 september 2008, 12:07

European Social Forum anmäler Dagens Nyheter ledarsida till PO.
- De har rätt att tycka vad de vill men inte att skriva direkta fel och sedan vägra att rätta, säger Sara Andersson, pressansvarig. (Rättad)


European Social Forum som hölls i Malmö förra helgen bevakades intensivt i medierna – och kommenterades flitigt.

ESFs ledning har reagerat på DNs ledaravdelnings kritik. Polemiken utspelade sig till dels i DN. ESF fick svara på DNs huvudledare, och DN svarade på svaret:

”Det är bra att ESF nu tar avstånd från vandalism. Det gör rörelsen nämligen inte i det principprogram som deltagande organisationer måste skriva under. Det enda våld man där är emot är ”det statliga”. Några demokratikrav reses inte heller. En av deltagarna i år är exempelvis Afa, en militant vänstergrupp som både i teori och praktik visat sig förtjust i våld. Reclaimarnas ”gatufest” var ingen lagskyddad politisk sammankomst. Något tillstånd hade de som vanligt inte brytt sig om att söka.”

Det svaret har nu lett till en PO-anmälan.

ESF skriver bland annat:

”I sin korta kommentar gör sig DN skyldig till tre sakfel, som dessutom sammantaget skapar en ogrundat negativ bild av det Europeiska Sociala Forumet, ESF.
Man hävdar att:
1) inga demokratikrav på de deltagande organisationerna ställs i ESF:s principförklaring.
2) Att Antifascistisk aktion, Afa, deltog på forumet.
3) att ESF:s företrädare Sara Andersson har fel när hon hävdar att Reclaim the streets gatufest omfattas av grundlagens skydd för demonstrationsfriheten.

Inget av detta överensstämmer med verkligheten.

I muntliga kontakter med såväl ledarredaktionen (25 september) som ansvarig utgivare (26 september) har DN både nekat att själv göra en rättelse och att bereda ESF replik.

Vi menar därför att man åsidosatt punkt 5 i de pressetiska reglerna som stadgar att ”Felaktig sakuppgift skall rättas, när det är påkallat. Den som gör anspråk på att bemöta ett påstående skall, om det är befogat, beredas tillfälle till genmäle.”

Vi är självklart medvetna om att utrymmet för agitatoriska formuleringar är och ska vara större på de opinionsbildande sidorna än på nyhetsplats. Vi vill därför understryka att anmälan inte vänder sig mot Dagens Nyheters åsikter. Men även på en ledarsida måste rimligen kravet på att de sakuppgifter man publicerar är sanna kunna ställas, liksom kraven på rättelse och/eller replik om så inte är fallet.”
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev