Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Erdogans krav på Tyskland: straffa satirikern för niddikten

Publicerad: 12 april 2016, 08:54

En tysk satiriker riskerar fängelse efter att ha läst en niddikt om Erdogan i tysk tv.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Historien tar avstamp i ett satirprogram om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som gick att se i den regionala public service-kanalen NDR i mars. Programmet, som innehöll en satirisk sång om Erdogan, upprörde den turkiska regeringen så till den grad att den tyska ambassadören i Ankara kallades upp varpå den turkiska regeringen krävde att tv-inslaget skulle tas bort från internet.

Den turkiska reaktionen på programmet fick i sin tur den kände satirikern Jan Böhmermann att reagera genom att läsa en niddikt om Erdogan sitt program Neo Magasin Royale vilket gjorde den turkiska regeringen än mer upprörd, skriver DN.

I söndags vände sig Turkiet till det tyska utrikesdepartementet och ställde kravet att en rättslig process ska inledas mot satirikern. Om en sådan process tillåts av den tyska regeringen hotas Jan Böhmermann av fängelse.

Enligt tysk lag kan nämligen den som förolämpar ett utländskt statsöverhuvud antingen dömas till böter eller upp till fem års fängelse. För att det ska ske krävs att den utpekade reagerar samt att den tyska regeringen inleder en rättslig process.

Enligt DN ska den tyska förbundskanslern Angela Merkel i kontakter med Erdogan ha sagt att dikten var medvetet förolämpande men samtidigt framhållit Tysklands värnande av press- och yttrandefriheten.

Bekymrade röster har dock riktat kritik mot Merkel och uttyckt att hennes rädsla över att konfliken riskerar att hota flyktinguppgörelsen mellan Turkiet och EU gör att hon markerar tillräckligt tydligt mot Erdogan.

Erdogan vill kunna klassificera journalister som terrorister

Turkiska staten tar hårdare grepp om medierna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev