Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Englas mamma vill att pressetiken lagstadgas

Publicerad: 25 maj 2009, 01:55

Carina Höglund, mamma till mördade Engla, JK-anmäler Sydsvenskan, Expressen och Nordisk kriminalkrönika. I ett debattinlägg på Newsmill efterlyser hon en mänskligare journalistik - och lagstadgad pressetik.


Ämnen i artikeln:

JKExpressenPressens OpinionsnämndPressombudsmannenSydsvenskan

Hon anser inte att Pressombudsmannen, Pressens opinionsnämnd och Granskningsnämnden fungerar eftersom det ”kostar alldeles för lite att strunta i de etiska riktlinjer som branschen enats kring”.

”För mig är därför PO-PON en klubb för inbördes beundran och gnäll. PO-PON gör ingen skillnad för den klagande och inte heller tror jag att PO-PON har någon preventiv verkan för att undvika grova publicistiska övertramp”, skriver Carina Höglund.

Hon vill att pressetiken lagstadgas och att ”den som klagar får en rättmätig upprättelse”.

Som exempel på att systemet inte fungerar tar Carina Höglund bland annat Expressens publicering av ett förundersökningsprotokoll efter det första förhöret med Anders Eklund:

”Jag anser att Expressen uppsåtligen har offentliggjort handlingar som inte var menade att vara tillgängliga för allmänheten och att tidningen bör hållas ansvarig för det lidande som den åsamkat anhöriga”.

Läs hela inlägget inklusive kommentarer här.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.