Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Enfald i uppräkningen av presstödet

Det finns inga motiv för att undanta lokala dagstidningar med utgivning en eller två dagar i veckan från den nödvändiga uppräkningen av presstödet, skriver Skaraborgsbygdens ansvarige utgivare Per Gustafsson.

Publicerad: 27 mars 2015, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

För fyra veckor sedan efterlyste vi på ledarplats att regeringens demokrati- och kulturminister snabbt borde gå vidare med förslagen som de politiska partierna i bred enighet lagt i Presstödsutredningen.

Vi blev bönhörda över hövan. Snabbt gick det. Det tog bara tre veckor innan en regeringsproposition lades på riksdagens bord.

Men frågan är om det ändå inte gick lite för fort för statsrådet Alice Bah Kuhnke (MP).

Ministerns ansats om att det behövs snabba förändringar av det statliga stödet till dagspressen för att rädda lokal journalistik är alldeles utmärkt. Regeringen noterar exempelvis att den ekonomiska situationen för just de presstödsberättigade tidningarna är värre, än för övrig dagspress. Det är viktigt att notera.

Dessutom är det klokt att regeringen lika tydligt skriver att allmänhetens behov av allsidig information, och individens möjlighet att vara demokratiskt delaktig oberoende av bostadsort, ska stå i fokus.

Regeringen konstaterar att Dagstidningarna står för en betydande del av den lokala nyhetsförmedlingen och är viktig för demokratin liksom att ”Tidningar med utgivning en eller dagar i veckan har kommit att spela en allt större roll för nyhetsförmedling och opinionsbildning i olika delar av landet.

Bra så långt! Men sedan måste det ha hänt något på det miljöpartistiska departementet. Ett centralt ord för svensk mediapolitik som nästan helt tycks ha ramlat bort är ordet mångfald. Mångfald är ett av de grundläggande motiven för att Sverige, i likhet med många andra länder, har ett statligt stöd för dagstidningar.

För när regeringen kommer fram till slutsatsen att man redan nu bör höja de presstödsanslag (som i kronor räknat varit fastfrusna i många år) så sker en kullerbytta som enbart kan förklaras med ideologiska termer. Eller av miljöpartistisk överilad iver att vara regeringskollegan till lags.

Varför har regeringen kommit fram till att i princip enbart dagstidningar med socialdemokratisk färg på ledarplatsen snabbt är i akut behov av ökade anslag?

Det finns inga som helst sakliga motiv för att undanta alla de lokala dagstidningarna med utgivning en eller två dagar i veckan från denna nödvändiga uppräkning. Av Sveriges närmare 180 dagstidningar fick 2013 87 tidningar presstöd. Av dessa är 68 tidningar som utkommer en eller två gånger i veckan, huvuddelen av dessa är lokala. Dessutom oftast på mindre orter runt om i hela Sverige.

De representerar en flora av olika politiska tendenser. Men regeringen vänder dessa ryggen. Det är som om inflation, och urholkning av det statliga stödet, inte gäller dessa.

Det är inte tu tal om att socialdemokratiskt färgade andra-tidningar i landet behöver höjt stöd. Detta oavsett att nästan alla dessa idag, inte ägs av arbetarrörelsen, utan av ekonomiskt starka mediahus.

Men det blir enfald om uppräkning av statligt stöd enbart förbehålls dessa. Om inte regeringen insett detta, så måste riksdagens övriga partier ändra detta och stoppa enfalden. Mångfald kräver likabehandling.

Per Gustafsson, ansvarig utgivare Skarborgsbygden

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.