Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

En vecka kvar till Apples läsplatta släpps – kanske

Publicerad: 20 januari 2010, 06:18

Mycket talar för att Apple presenterar sin läsplatta i mitten av nästa vecka. Vi har summerat ett antal rykten och frågat hur långt man har kommit.


Ämnen i artikeln:

AppleGunilla Herlitz

Det är bara en vecka kvar till Apple har sitt stora evenemang i San Francisco. Stalltipset är att man där bland annat kommer att släppa någon form av läsplatta/pekdator. Enligt flera rykten kommer den att heta iSlate och ha en skärm på 10 tum. Den ska också finnas ute på marknaden redan i mars.

Apple ska också ha varit i kontakt med ett antal innehållsleverantörer. Bland annat New York Times som uppges lansera sin betalmodell för nätet i samband med att Apples läsplatta blir publik. Kanske kan en textversion av iTunes vara på gång.

Många väntar på Apples nya skärm. Många väntar också på vad den kommer att innebära för utvecklingen av e-papper. Kan det bli den faktor som gör att läsarna får sitt stora kommersiella genombrott?

Blir den det ska DN vara med menar tidningens publisher Gunilla Herlitz.

– Det är klart intressant.

Hon tror inte det är långt bort innan DN lanserar en produkt för den kanalen. Inte minst med tanke på att Bonnier magasin också är inne på samma spår. När, och hur den kommer att se ut, kan hon dock inte gå in på.

– Vi måste få prova oss fram där.

Hur är utsikterna för att ta betalt för en sådan tjänst?

– Goda.

Mycket beror på vilken teknik Apple väljer menar Svenåke Boström, medieutvecklare på Sundsvalls Tidning. En kombination av lcd-skärm och -e-papper är att föredra. Han har under ett antal år tittat på och medverkat i projekt om hur framtidens e-papperstidning kan komma att fungera.

Han är en övertygad vän av e-papper. Och om bara han fick bestämma skulle det finnas svenska dagstidningar i e-pappersformat redan till hösten.

– Men nu är det andra som sitter på pengarna.

Vad tror du händer om mediehusen inte agerar tillräckligt snabbt?
– Då är risken stor att andra aktörer kommer in. Vilket kan innebära att vi missar
en hel del bra affärsmodeller.

På bloggen Tidningsliv utvecklar Svenåke Boström sina tankar.
 

På Stampen har man också ögon på vad som händer på e-pappersfronten. Men man har inte några konkreta planer på att övergå till handling. För det krävs grepp på riks- eller till och med nordisk nivå menar utvecklingschef Gunnar Springfeldt.

Han menar också att det inte går att stirra sig blind på vad som händer på Apple.

– Det finns flera bra alternativ.

Och det är inte säkert att tidningarna blir först på den svenska marknaden.
– Jag tror bokbranschen kommer före.

Den 27 januari, samma dag som Apple antas släppa nyheten om sin läsplatta, pratar IFRA:s utvecklingsdirektör Stig Nordqvist om vilka möjlighet det finns till nya inkomster med tekniken på IFRA:s Dagsvara-konferens.

Läs mer om iSlate till exempel hos PC world, IDG, USA Today och Tech Jackal

Ämnen i artikeln:

AppleGunilla Herlitz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.