Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

En tredjedel av journalistkåren hotad

Publicerad: 29 april 2015, 09:49

Drygt 30 procent av landets journalister utsätts för hot varje år och de flesta hot är ämnade att påverka journalisterna i deras yrkesutövning. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå).


”Hot och trakasserier mot personer av särskild betydelse för demokratin är allvarligt”, konstaterar Brås utredare Emma Patel. ”Samtidigt ser vi att många utsatta varken gör en polisanmälan eller talar med sin chef om det som hänt.”

Patel menar också att hoten är särskilt viktiga att uppmärksamma då studien visar att majoriteten av hoten syftar till att påverka personerna i deras yrkesutövning.

Två typer av journalister framstod som mer utsatta än andra: kolumnister/krönikörer och ledarskribenter, det vill säga journalister som sticker ut hakan med starka åsikter. Även programledare och chefer med övergripande ansvar hotades ofta. Redigerare, en mer anonym grupp, var minst utsatt.

Studien ”Hot och våld. Om utsatthet i yrkesgrupper som är viktiga i det demokratiska samhället” kan läsas i sin helhet här.

Enad front mot näthat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.