Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”En sorgens dag”

Publicerad: 23 april 2014, 07:25

En djupt bedrövad Sören Sommelius konstaterar att det inte fanns några andra alternativ än att sälja familjens femtioprocentiga innehav i Helsingborgs Dagblad. Det är sekelgamla band som nu bryts och det kostar hjärteblod.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Det är en sorgens dag för oss men det gick inte för HD att fortsätta som egen tidning. Vi har gått med växande underskott och till slut blev situationen ohållbar. Det har varit en ganska lång process att hitta en någorlunda bra lösning som jag hoppas Bonniers och Sydsvenskan blir. Det värsta är väl hur personalen drabbas.

Sören Sommelius som är familjens huvudman (tillsammans med sin bror) är just nu i Grekland på ett författarstipendium och säger sig inte vara helt insatt i vad det blir för tidning av HD-Sydsvenskan.

Men förhoppningen är naturligtvis att HD:s kärnvärden ska leva vidare och att upplagorna HD, NST och Landskronaposten blir någorlunda intakta. Jag tror att fusionen kan föda ett långsiktigt stabilt medieföretag.

Det här är naturligtvis ingenting jag gör med glatt hjärta. Jag hade hellre stannat kvar i mitt ägande, men det var orealistiskt.

Affären innebär helt enkelt att familjerna Sommelius och Ander säljer sina hälfter i HD till Sydsvenskan. Familjen Sommelius lämnar nu  tidningsbranschen helt och hållet.

Efter mer än hundra år, säger Sören Sommelius.

Min pappa blev chefredaktör för HD redan 1924. Och dessförinnan var min farfar styrelseordförande.

I dag handlar det också om generationsskifte.

Ingen av mina eller min brors barn har varit intresserade att fortsätta inom tidningen.

Men alla dessa uppköp och sammanslagningar i mediebranschen är ju också ett demokratiskt problem. Och det är beklagligt att regeringen och kulturdepartementet inte har skuggan av en seriös mediepolitik.

Tilläggas kan att för cirka 15 år sedan uppvaktade Bonniers dåvarande koncernchef Bengt Braun familjen Sommelius och ville köpa.

Det stämmer men den gången blev det nobben, säger Sören Sommelius.

HD-affären klar i vår

Sydsvenskan köper HD
Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev