Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

En fjärdedel av kvinnliga journalister sextrakasseras

Publicerad: 11 maj 2015, 11:00

De sexistiska nättrakasserierna riktar sig främst mot kvinnliga skribenter, men män och kvinnor i mediebranschen drabbas i lika hög utsträckning av näthatet.


Ämnen i artikeln:

Cision

Medievärlden har tagit del av statistiken om näthat och hot ur Cisions stora journalistundersökning 2015, som presenteras i sin helhet under årets Almedalsvecka.

På frågan ”Har du själv utsatts för näthat, hot eller nedsättande kommentarer från läsare, lyssnare eller tittare någon gång de senaste 12 månaderna?”* svarar 37,6 procent ja och 60,9 procent nej (övriga har valt att ej svara). 63 procent av dessa är män, 57 procent kvinnor något förvånande då fenomenet ofta beskrivs som ett problem som främst drabbar kvinnor.

Inte lika förvånande är att kvinnliga journalister i högre grad än män uppger sig vara utsatta för näthat av sexistiskt slag; 23,4 procent jämfört med endast 3,5 procent män.

Liksom i liknande undersökningar (som Brottsförebyggande rådets från april 2015) skulle en orsak till mängden näthat journalister utsätts för kunna vara relaterad till typen av texter man producerar; opinionsbildande och granskande artiklar tycks generera större mängder hat än ”neutrala” ämnen. 26 procent av de medverkande i Cisions studie uppger att de drabbas flera gånger om året, medan 32 procent svarar att de aldrig drabbas.

Både män och kvinnor uppger att kategorin ”radikala på högerkanten” står för en mycket större del av näthatet än kategorin ”radikala på vänsterkanten”. Det mesta hatet kommer via e-mail och artiklarnas kommentarsfält, trots att många tidningar idag infört moderatorer och obligatorisk registrering.

Majoriteten av de svarande säger sig inte påverkas av näthatet i så hög grad att de överväger att sluta som journalister. Däremot instämmer ungefär en tiondel av kvinnorna och strax därunder av männen delvis i påståendet: ”Jag har slutat skriva om det som genererar näthat, hot eller kränkningar.”

*472 svarade, 145 hoppade över.

Enad front mot näthat

Ämnen i artikeln:

Cision

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev