onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ekstrabladet tar till brösttoner för att rädda avklädd flicka

Publicerad: 6 december 2010, 11:47

Flickan på sidan 9 har för lite kläder på sig. Ska hon ingå i appen måste det vara med mer tyg på sig. Det var Apples budskap till Ekstrabladet. Tidningen hotar nu med EU-domstolen för att få rätt mot Apple.

Ämnen i artikeln:

Ipad

Sidan 9-flickan är ett uttryck för danskheten. På samma sätt som den lille havfrue är en attraktion för turister är sidan 9-flickan en attraktion för danskarna. Det säger Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen i den egna tidningen.

Han menar att Apples agerande är svidande censur och konkurrenssnedvridande.

Han säger också att sidan 9-flickan inte är avslöjande journalistik men att det är ett uttryck för hur de uppfattar yttrandefriheten i Danmark.

Böjer sig inte Apple kommer Ekstrabladet ta fallet till EU-domstolen. Poul Madsen hoppas slippa det men om det går så långt är han övertygad om att en dom ska gå tidningens väg.

Anne Marie Dohm, rektor på Danmarks journalisthögskola, säger till Politiken att Madsen inte har så mycket att komma med. Och att Apples agerande är ett lika stort hot mot yttrandefriheten som de kioskägare som inte vill sälja porrtidningar.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson behandlar frågan om vad Apples villkor betyder för yttrandefriheten på sin blogg.

Medievärlden har också tagit upp det tidigare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev