Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ekonomiskt förtal hotar svensk modell

Publicerad: 8 september 2005, 12:45

Om det blir möjligt att stämma svenska medier för ekonomiskt förtal så faller den svenska modellen med ett starkt källskydd. Den bedömningen gjordes vid ett seminarium i Stockholm på torsdagen.


Seminariet ordnades av Stiftelsen Institutet för mediestudier som samtidigt ger ut en bok av jur dr Gunnar Persson om ekonomiskt förtal. Han beskriver en situation där det är möjligt för företag i andra länder i EU att stämma medier där för att de lidit skada av felaktiga uppgifter, något företag i Sverige inte kan göra.
Han hävdar att EG-rätten kommer att harmoniseras även på detta område. Därför är det bättre att Sverige tar upp en diskussion nu om frågan än väntar tills den blir akut. En sådan ordning gör det också möjligt för Sverige att delta i en debatt om tryckfrihetslagstiftningen på EU-nivå, vilket inte är möjligt om Sverige fortsätter att begrava frågan.
Tomas Billing, vd i Nordstjernan, välkomnade en debatt. Hans intryck är att svenska medier är mindre nogräknade med rättelser än engelska och franska medier.
– Jag måste alltid skriva och begära rättelser om jag har blivit intervjuad och inte får läsa i förväg det som skrivs. Just i veckan har jag skrivit om detta till Svenska Dagbladet. Jag tror att svenska medier är mindre intresserad av sanningen än utländska.

Hänvisar till källskydd

Johan Carle, advokat hos Mannheimer Swartling, trodde inte att trycket från EU är så stort. Men han välkomnade en debatt som jämför det svenska systemets för- och nackdelar med utländska system.
– Vad leder en stämning till? Jo, då kommer journalisten som skrivit att säga att han hade grundad anledning för sina uppgifter och hänvisa till sina källor. Då faller källskyddet.
Carle menade att då försvinner också möjligheten för uppgiftslämnare att med meddelarskydd tipsa tidningar om oegentligheter. Förlusten av detta system bör vägas mot nyttan för företagen att kunna stämma för förtal.
Professor Madeleine Leijonhufvud hävdade att svensk tryckfrihetslagstiftning behöver ses över. Den är fundamentalistisk och tillåter i dag inte avvägningar av motstående intressen.
– Jag tror jag är fundamentalist, sade Lars Anell, tidigare svensk ambassadör i Bryssel och sedan vid Volvo.
Han drog fram fördelar med den svenska modellen och tyckte exempelvis att svenska kvällstidningar var bättre än engelska och amerikanska.
– Volvo är inte skyddslös om vi inte får in en rättelse dagen efter i en svensk tidning. Det är många som vill ge oss möjlighet att framföra vår syn.
Gunnar Persson sade att det nog inte var en slump att det inte var tyska motortidningar som avslöjade att en Mercedez-modell kunde välta vid häftig undanmanöver. Och detta hade åsamkat företaget miljardkostnader.
– Men det var ju sant, replikerade Lars Anell.
Torbjörn von Krogh

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev