Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Egyptisk bloggare fick fyra års fängelse

Publicerad: 22 februari 2007, 13:53

Abdel Kareem Nabil Suleiman dömdes i dag till tre års fängelse för att i sin blogg ha framkallat hat mot islam och till ytterligare ett år för att ha förolämpat president Hosni Mubarak.


Reportrar utan gränser (RUG) anser att domen är en skymf och påminner om att president Mubarak  för närmare tre år sedan lovade att avskaffa fängelsestraff för förseelser i medierna. Domen är också ett skrämmande budskap till Egyptens övriga bloggare, som har blivit allt fler de senaste åren och är ett effektivt bålverk mot regimens maktövergrepp, skriver organisationen.
I och med domen anser RUG  att Egypten än en gång bekräftat att landet hör hemma på listan över internets fiender och vädjar till FN att inte ger Egypten tillåtelse att vara värd för den internationella internetkonferensen 2009.
Abdel Kareem Nabil Suleiman har regelbundet kritiserat regeringens maktövergrepp, religiösa och andra, i sin blogg Han har också kritiserat Egyptens högsta religiösa institution inklusive sunniuniversitetet Al-Azhar, där han själv studerade juridik.
De länder som av RUG klassar som internetfiender är Burma, Egypten, Iran, Kina, Kuba, Nordkorea, Saudiarabien, Syrien, Tunisien, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam och Vitryssland.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev