Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter UNT:s avslöjande utreds Kärrtorpsnazister igen

Publicerad: 18 mars 2014, 13:15

Efter UNT:s granskning av en grov misshandel utförd av nazister öppnas nu förundersökningen igen.


Ämnen i artikeln:

UNT

I somras misshandlade en grupp nazister en man mitt i Uppsala så att han fick fyra jack i huvudet och gatan fylldes av blod. Misshandeln skedde mitt i Uppsala mitt på dagen med massor av vittnen bland annat fanns två poliser på platsen. Ändå lade polisen ner utredningen utan att ha intervjuat en enda nazist. En av nazisterna postade då en länk på Facebook med kommentaren ”Haha, vi kommer alltid undan”. Då påbörjade UNT en granskning av polisens utredning.

För oss var det väldigt viktigt att granska händelsen. Hur kan något sådant hända mitt i Uppsala, mitt på dagen inför massor av vittnen och inför polisen, utan att det ens hålls några förhör efteråt, säger UNT:s publisher Hanna Stjärne.

Genom att spela nazisternas egen film och ett annat ögonvittnes filmer ruta för ruta kunde UNT ringa in vilka två nazister det var som höll i fanorna och att de använde fanorna som lansar mot mannen. De kunde också snabbt konstatera att båda dessa män och den nazist som filmade är misstänkta för upploppet i Kärrtorp i Stockholm i december. Polisen i Uppsala har inte förhört någon av nazisterna, de har heller inte försökt få tillgång till deras lagringsmedia eller kontaktat Söderortspolisen för att få ta del av polisutredningen från Kärrtorpsattacken.

När UNT publicerade sin granskning av händelsen och polisutredningen fick det omedelbara konsekvenser. Nu har förundersökningen öppnats igen, och den kommer att vara åklagarledd denna gång.

Vår genomlysning ledde i alla fall till att utredningen öppnas, så får vi se vad det leder till, säger Hanna Stjärne.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News