tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter TU:s möte med Moderaterna – Hanif Bali tar bort ena bilden

Publicerad: 21 augusti 2018, 03:45

Med anledning av de ökade hoten mot medier och Hanif Balis (M) kritiserade bilder på sociala medier som riktat sig till Dagens Nyheter träffade TU i går kväll Moderaterna. Efter mötet tog riksdagsledamoten bort en av bilderna.

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Kontakten togs på TU:s initiativ på måndagen efter att riksdagsledamoten Hanif Balis (M) publicerat flera bilder med våldsanspelningar på sociala medier. Den ena bestod av ett fotografi där Hanif Bali håller ett vapen och vänder sig direkt till Dagens Nyheter: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.” Bilden har bland annat kritiserats av Liberalernas partiledare Jan Björklund. På den andra bilden har Hanif Bali klippt in in sitt ansikte på ett omslag av ett krigsspel och skrivit ”Hanif & DN at war”.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter varnade för effekten av den här sortens anspelningar i en intervju med Medievärlden på måndagen.

– Vi har ju sett att hot – och framför allt hat – mot medierna och dess medarbetare har ökat. Och när riksdagsledamöter gör sådana här saker blir tonläget än mer hätskt vilket i sin tur kan leda till att personer känner att grova övertramp mot journalister är berättigade.

Efter intervjun skickade TU ut ett pressmeddelande i vilket man berättade att man tagit kontakt med Moderaterna för att få till ett möte med Ulf Kristersson. Syftet med mötet var att ta reda på hur Moderaterna ser på de anspelningar på krig och hot mot medier som Hanif Bali publicerat.

”Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord på journalister. Och vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig. Det här vill vi tala med Ulf Kristersson om”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i pressmeddelandet.

Sent på måndagseftermiddagen meddelade Moderaterna att man skickar sin partisekreterare Gunnar Strömmer för ett möte med TU under kvällen.

I en intervju med Aftonbladet efter mötet var Jeanette Gustafsdotter positiv:

”Vi har diskuterat och varit överens om att det blir olämpligt när inlägg kan uppfattas som hotfulla. Och vi har självklart diskuterat den tid där vi befinner oss i nu, med ‘Trump-ifieringen’ och hot och hat mot medier. Därför är det extra viktigt att vi har den här dialogen och att man agerar”, säger hon till Aftonbladet.

Efter mötet raderade Hanif Bali bilden på krigsspelet.

Läs också

TU:s vd om nazistmålet: ”Här krävs en kraftfull markering” (2018-08-20)

Utgivaren om att ha kartlagts av nazist (2018-08-13)

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev