Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter terrorattacken: Medierna mötte ministrarna

Publicerad: 12 januari 2015, 13:07

I förmiddags hölls ett möte där representanter från svenska medieföretag, Säpo, Rikspolisstyrelsen, inrikesministern och kulturministern deltog.


Ämnen i artikeln:

Charlie Hebdo

Den som sammankallat till mötet var den nya inrikesministern Anders Ygeman. Medierna representerades bland annat av TU, Utgivarna, Journalistförbundet och mediechefer som Thomas Mattsson, Charlotta Friborg, Casten Almqvist, Pia Rehnquist, Ulf Johansson och Olov Carlsson. Deltog gjorde också kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke samt representanter för Säpo och rikspolisstyrelsen.

De ville informera sig om säkerhetsläget och hotbilden ute på medieföretagen, och veta vad vi såg för brister och vilka saker vi tycker kan förbättras, säger TU:s vd Per Hultengård till Medievärlden.

Diskussionerna handlade bland annat om hotbilden mot mindre redaktioner utanför storstäderna som ofta är betydligt mer utsatta, behovet av lokala kontaktpersoner och behovet att få hjälp att värdera olika hot.

Anders Ygeman efterlyste förslag på lagstiftningsförändringar, och jag tog upp frågan om övervakningskameror på landsortstidningar. Jag vet inget fall där det har beviljats.

Hur skulle lagen kunna ändras på det området?

Det är kanske framför allt i förarbetena det borde skrivas in att man ska fästa vikt vid behovet av skydd för medier i avvägningen mellan skyddsbehov och integritet. Han lovade att han skulle ta med sig den frågan, säger Per Hultengård.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter tycker att polisens och myndigheternas inställning långsamt förbättrats.

Det är otroligt positivt att man kallar till ett sådant här möte så snabbt efter en sådan här händelse, och att man bedömer hot mot redaktioner och journalister som vi vill att man ska göra det: som hot mot demokratin. Det visade de inte minst genom att demokratiministern var närvarande och deltog aktivt i diskussionerna, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Utgivarna presenterade förra året två stora undersökningar om hoten mot journalister och redaktioner.

Vi har sedan hösten 2013 kritiserat Säpos och polisens agerande när det gäller hot mot mediehus och journalister. Efter våra två undersökningar tycker vi att det har blivit bättre. Problemet är att det fortfarande är för stor skillnad i bemötandet beroende på om man befinner sig på en stor redaktion på en större ort eller på en mindre redaktion på en mindre ort.

Vad hoppas ni att polisen ska göra nu?

Vi hoppas att den nya polisorganisationen som byggs upp nu tar detta på största allvar, och vi ser fram emot en ny uppdaterad kontaktlista med lokala kontaktpersoner.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Charlie Hebdo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev