Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter SVT:s granskning – Arbetsförmedlingen stoppar webbtjänst

Publicerad: 11 maj 2018, 03:45

I veckan avslöjade SVT att Arbetsförmedlingens verktyg Jobbskills kan användas för flyktingspionage. Nu stoppas webbtjänsten tillfälligt.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Webbtjänsten Jobbskills gör det möjligt för arbetsgivare att söka efter arbetskraft bland asylsökande som lämnat information om exempelvis utbildning och språkkunskaper.

Men i tisdags avslöjade SVT att verktyget kan utnyttjas av personer som utger sig för att vara arbetsgivare men som i själva verket ägnar sig åt flyktingspionage. Dessutom visade en intern utredning, som påskyndats av SVT:s granskning, att hanteringen kan bryta mot registerlagstiftningen.

Dagen därpå kallades Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg upp till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Några timmar senare meddelade Arbetsförmedlingen att webbtjänsten stoppas tillfälligt för såväl arbetsgivare som arbetsförmedlare.

”Jag kan konstatera att det finns osäkerhet i hur informationen används som de nyanlända skriver in i verktyget. Därför är det rimligt att vi vidtar den här åtgärden”, säger generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News