söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter Schibstedgrävet – justitieministern vill se över lagen

Publicerad: 10 januari 2017, 07:08

Justitieminister Morgan Johansson svarade snabbt på Aftonbladets och SvD:s publicering om barnövergrepp genom att kalla till presskonferens och förklara att han öppnar för att förändra dagens lagstiftning mot barnpornografibrott på internet.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I går publicerade Aftonbladet och SvD en stor gemensam granskning i vilken de identifierat 72 män som laddat ned filer med sexövergrepp på barn. Av dem har reportrar på tidningarna sedan konfronterat ett 30-tal.

Samtidigt ifrågasatte Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher och Fredric Karén, ansvarig utgivare på SvD, att lagstiftningen ser ut som den gör. Under rubriken ”Hur kan detta inte vara ett brott mot barnen?” frågar de sig hur det är möjligt att nedladdning av övergreppsfilmer mot barn fortfarande ses ”som ett brott mot allmän ordning och inte ett sexualbrott – det vill säga ett brott mot barnet?”.

Justitieminister Morgan Johansson reagerade snabbt på granskningen genom att kalla till en presskonferens där han berättade att han är öppen för en lagändring:

”Ja, det här ju helt uppenbart att vi behöver göra mer. Det är alltför få fällande domar. Och även om det är så att praxis utvecklas på ett positivt sätt – vi ser fällande domar med ganska långa fängelsestraff – så är det här ändå ett växande problem på nätet”, säger Morgan Johansson till Aftonbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev