Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter Rakel: När det gäller polisutryckningar är vi helt lost

Publicerad: 14 september 2010, 10:56

De tidningar som har SOS Händelseinformation är nöjda med tjänsten men menar att den inte kan ersätta polisradion. Polisens information är ofta godtycklig och personstyrd, visar Medievärldens rundringning.


Ämnen i artikeln:

BarometernVLTHelsingborgs Dagblad

Helsingborgs Dagblad har använt tjänsten Händelseinformation cirka ett år.

Det är inte i närheten av att ersätta polisradion, säger Magnus Ericsson, nyhetschef på hd.se

Helsingborgs Dagblad ser SOS Händelseinformation som en del i ett kit, tillsammans med bland annat tipsnummer och belöningar, för att försöka få tillbaka det som förlorades när Rakel infördes. Tjänsten fungerar bra för bränder, trafikolyckor och utsläpp, enligt Magnus Ericson.

Men när det gäller polisutryckningar är vi helt lost. Där är vi helt beroende av tips från allmänheten.

Polisens insats för att kompensera för polisradion var att anställa fler informatörer.

Vi ringer ju till dem hela tiden, och det tas emot så där, vissa tycker att det är pest och pina. De lovade också att förbättra sin hemsida och rss-flöde men det har inte hänt än.

Tidningsföretagen måste hitta egna lösningar på det här problemet, att polisen skulle göra det är en utopi.

Gefle Dagblad var en av de första kunderna till SOS Händelseinformation, chefredaktören Christina Delby Vad-Schütt är nöjd med tjänsten.

Det är väldigt mycket säkrare att få sms till nattchef och polisreportrar, säger hon.

Men priset för tjänsten har gått upp rejält.

Idag är tjänsten ett komplement, men när Rakel genomförs blir det det enda vi har.

I Kalmar län är polisradion släckt. Barometerns webbchef Peter Sigfridsson tycker att tjänsten Händelseinformation delvis är bättre än polisradion. Numer får redaktionen reda på händelser som tidigare inte hördes på polisradion. Och trots att tjänsten är dyr är valet självklart, menar Peter Sigfridsson.

Valet står mellan det vi får och ingenting. Då blir det värt det.

Polisen är fortfarande ett olöst problem. Vi är helt utelämnade åt dem och det de väljer att berätta. Vem som jobbar och den aktuella arbetsbördan spelar stor roll för vad vi får veta, säger webbchefen Peter Sigfridsson.

Peter Sigfridsson tror att Twitter skulle kunna vara en lösning på problemet med den ofta bristfälliga informationen från polisen.

Det vore bra om polisen satte upp ett Twitterflöde med kontinuerlig information. Det skulle kräva att någon hos polisen ständigt sitter och twittrar men det skulle uppfylla våra behov.

Helena Sträng, redaktionschef på Nerikes Allehanda, säger att tidningen missar väldigt mycket i centrala Örebro på grund av Rakel.

Vi hade fotbollsstök på Stortorget ett kvarter bort och vi hörde det inte. Förra helgen hade vi ett mord i Kumla och det var bara tack vare tips från allmänheten vi fick veta om det, så vi menar att det fått stora konsekvenser för nyhetsarbetet.

NA överväger nu att köpa tjänsten Händelseinformation.

Även på VLT har det pågått förhandlingar, men redaktionschef Mårten Enberg tycker att tjänsten är för långsam.

Fem minuter är vad det tar att ta sig till E18, jag tycker inte att det ska sitta en operatör och bedöma när de tycker att de har riktig information, det ska de lämna till nyhetsföretagen.

I Västmanland har Rakel införts för polisen men inte för räddningstjänsten.

När det gäller polisen är det är otroligt ojämnt och väldigt personstyrt när vi får besked om att något har hänt. Lyckligtvis kan vi höra ibland när poliserna rycker ut, vi ligger ju mitt i stan.

Mårten Enberg är bekymrad för vad som kommer att hända när Rakel också ska gälla information från övriga räddningstjänsten.

   Om det är ett ammoniakutsläpp från Western house bränslefabrik eller en olycka med brandfarligt gods i hamnen, så är det en förlust för hela samhället att vi inte har möjlighet att vara sekundsnabba med sådant sett utifrån att vi har en webb som är den mest besökta.

Han tycker intet att ett bolag eller en myndighet ska tjäna mer pengar på VLT ju fler läsare sajten har:

Det är en stöddighet och en arrogans som monopolföretag brukar visa upp.

Man ska inte överdriva problemet men tidningschefer verkar inte ha tid för det här, det blir inget riktigt tryck i frågan.

Efter polisradion sexsiffriga belopp för bevakningen

När Rakel införs får SOS Alarm monopol
Caroline Thorén och Axel Andén

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev