Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter pausen – journalistutbildning läggs ned

Publicerad: 25 oktober 2018, 06:44

Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå tvingas lägga ned sin journalistutbildning eftersom man har för få sökande: "Vi har tyvärr inte lyckats vända utvecklingen", säger rektorn Lars Johansson.


På Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå har det utbildats journalister i över 40 år. Men i maj kom beskedet att utbildningen pausar. Anledningen var det minskade antalet sökande. Nu står det klart att journalistutbildningen helt läggs ned. Det rapporterar SR P4 Västerbotten.

Beslutet grundar sig i den negativa utveckligen på ansökningssidan, enligt folkhögskolans rektor Lars Johansson.

– Det känns väldigt tråkigt att behöva lägga ned utbildningen efter drygt 40 år. Och att det är jag som måste göra det – det är tufft.

Men skolledningen har gjort vad de kan, anser han.

– Vi har jobbat intensivt med olika marknadsföringsinsatser, särskilt inför starterna, men vi har tyvärr inte lyckats vända utvecklingen.

Han berättar att antalet sökande har räckt till en klass men att flera personer – strax före start – valt att hoppa av vilket gör att folkhögskolan inte får ihop det.

– De många avhoppen tror vi beror på att folk kommer in på universiteten och väljer det i stället.

Ett annat orosmoment har varit tilldelningen av statsbidrag.

– Borgerligheten vill skära i folkbildningen, och när läget i svensk politik ser ut som det gör vet vi inte hur mycket tilldelning vi kan räkna med.

Ett par lärare blir direkt berörda av nedläggningen. För dem väntar nu varsel, berättar Lars Johansson.

– Det känner de till och det har de gjort länge. Sedan exakt vad som sker det vet vi först när de fackliga förhandlingarna har avslutats.

Medievärlden har tidigare rapporterat om att flera journalistutbildningar, däribland Kalix högskola och Ädelfors folkhögskola, antingen pausat eller helt lagt ned sina utbildningar på grund av allt färre sökanden. Att söktrycket till folkhögskolornas journalistlinjer minskat på senare år bekräftas av statistik från Folkbildningsrådet som den oberoende utredaren Kent Werne refererar till i sin rapport Otryggheten i mediebranschen som gjorts på uppdrag av Journalistförbundet. Samtidigt vittnar flera lokalredaktioner om att det blivit svårare att hitta vikarier.

Vad tror du det minskade söktrycket beror på?

– Ett skäl tror jag är att medierna inte i tillräckligt hög utsträckning rapporterar om att det behövs fler journalister. Och det gör ni inte för att ni inte anser att ni kan driva er egen sak. Men det tror jag är en miss eftersom tillgången till journalistik i allra högsta grad är en demokratifråga, säger Lars Johansson och fortsätter:

– Samtidigt rapporteras det en hel del om att mediebolagen säger upp journalister. Det här snappar studie- och yrkesvägledarna upp och så avråder de folk från att söka vilket gör det ännu svårare för oss att rekrytera.

Läs också

Ytterligare journalistutbildning pausar (2018-05-18)

Vikariebrist på många lokalredaktioner (2018-07-12)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev