Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter massklandret – TT betalar fällda tidningars avgift

Publicerad: 1 juni 2018, 09:52

Nyhetsbyrån TT har erbjudit sig att betala den expeditionsavgift som ett trettiotal tidningar ska betala efter att ha fällts i PON för publiceringen av en TT-notis. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

POPONTT

I veckan klandrades, för andra gången de senaste månaderna, ett stort antal tidningar för ett TT-telegram de publicerat på sina plattformar. I den aktuella notisen namngavs en psykiatriker som, enligt uppgifterna, skulle ha anmälts av en rad patienter. Vid publiceringstillfället fanns dock bara en anmälan. De tidningar som fälldes hade inte sökt den utpekade psykiatrikern för att låta den bemöta anklagelserna, varför samtliga klandrades av nämnden.

Förutom att tidningar som klandras av PON ska publicera det fällande beslutet åläggs de också en expeditionsavgift, vilken delfinansierar PO:s och PON:s verksamhet.

Nu skriver Näringslivets medieinstitut att TT skickat ut ett mejl till sina fällda kunder som undertecknats av redaktionschefen Daniel Kjellberg, där nyhetsbyrån erbjuder sig att betala avgiften:

”Vi hoppas att ni inser att vi är extremt ledsna för att ha orsakat ett klander som drabbar er”, skriver han bland annat. Och vidare ”När det handlar om den expeditionsavgift som kommer med en fällning är vi från vår sida beredda att ta den kostnaden.”

Men Expressens chefredaktör Thomas Mattsson anser inte att de fällda tidningarna bör ta emot ersättning från TT:

– Jag tycker att varje tidning som klandrats ska ta sitt pressetiska ansvar och med det följer också att stå för kostnaden för de eventuella klander som Pressens Opinionsnämnd kan pådyvla oss. Det är förstås bra att Nyhetsbyrån TT vill vara proaktiv mot sina kunder, många av de mediebolag som fällts är ju också ägare av TT, men jag tycker att vi som kritiserats ska stå för det här, säger han till Medievärlden.

För tidningar med en upplaga upp till 10 000 exemplar ligger expeditionsavgiften på 13 000 kronor (exklusive moms). För tidningar med större upplaga ligger den på 32 000 kronor (exklusive moms). Fristående nättidningar som anslutit sig till det pressetiska systemet betalar 13 000 kr (exklusive moms) vid en fällning.

Näringslivets medieinstitut skriver att de samlade expeditionsavgifterna TT nu kan komma att behöva betala uppgår till omkring 750 000 kronor.

Läs också

Nytt massklander av TT-telegram

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

POPONTT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev