Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter journalistmordet – Danmark stoppar vapenexporten till Saudi

Publicerad: 22 november 2018, 06:51

Efter mordet på exiljournalisten Jamal Khashoggi har Danmark beslutat att stoppa sin vapenexport till Saudiarabien.


Danmark stoppar all vapenexport till Saudiarabien med omedelbar verkan. Det meddelar det danska utrikesdepartementet, rapporterar TT. Anledningen är oklarheterna kring mordet på exiljournalisten Jamal Khashoggi samt situationen i Yemen.

”Saudiarabien spelar helt klart en negativ roll. Jag anser att det är på tiden att vi sänder en tydlig signal också från europeiskt håll om att gränsen nu är nådd”, säger utrikesminister Anders Samuelsen, som fattade beslutet efter diskussioner med andra europeiska ministrar.

Sedan tidigare har Tyskland stoppat sin vapenexport. Nu hoppas Anders Samuelsen att fler länder ska gå samma väg som Tyskland och Danmark.

Den saudiska exiljournalisten Jamal Khashoggi, som bland annat skrivit för Washington Post, sågs för sista gången i början av oktober i samband med att han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Först förnekade Saudiarabien uppgifterna om att konsulatet skulle ha någonting med journalistens försvinnande att göra, men senare har den saudiska utrikesministern bekräftat att Khashoggi dött i ett slagsmål som urartat inne på konsulatet.

Saudiarabien återfinns på plats 169 av 180 2018 års pressfrihetsindex som sammanställs av Reportrar utan gränser.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News