Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DT:s ledarkrönikör hotades 40 gånger innan polisen agerade

Publicerad: 20 april 2017, 10:50

Henrik Johansson, ledarkrönikör på Dalarnas Tidningar, fick motta 40 mordhot av en person som var öppen med sin identitet. Ändå tog det två dygn innan polisen agerade.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Som en av grundarna till den antirasistiska sajten ”Inte rasist men” har Henrik Johansson, som också är ledarkrönikör på Dalarnas Tidningar, erfarenhet av att granska rasism och högerextremism. Och som en konsekvens av det har han utsatts för hot och trakasserier – vilket gjort att han tvingats skaffa skyddad identitet, enligt svt.se.

Men i början av mars ökade antalet hot dramatiskt i samband med att Henrik Johansson intervjuat en av personerna bakom youtube-kanalen Granskning Sverige. Under 48 timmar mordhotades Henrik Johansson ett 40-tal gånger via nätet och över telefon.

Henrik Johansson valde att polisanmäla, men trots det fortsatte hoten. Och när de går från att enbart riktas mot honom till att också riktas mot personer i hans närhet väljer han att återigen vända sig till polisen. Men någon polis rycker inte ut. Henrik Johansson bestämmer sig då för att själv ta sig till den lokala polisstationen i Avesta.

”Jag bad dem agera, på något sätt, bara markera sin närvaro. Jag lämnar över telefonnummer, tidpunkter, inspelningar och identiteten på den här personen. De tog inte ens in mig på förhör,” säger Henrik Johansson i en intervju med svt.se.

Till slut inleds ändå en förundersökning. Då har det dröjt två dygn sedan det första mordhotet. Efter att en förundersökning inleddes har dock polisen tagit hoten på allvar, anser Henrik Johansson, men han är kritisk till att det tog sådan tid innan någonting hände.

Polisen i Avesta säger tillbakavisar dock kritiken och säger till SVT att fallet har hanterats som det ska. I ett pressmeddelande skriver polisen att ärendet nu har överlämnats till Åklagarmyndigheten eftersom det ska utredas om det skett ett övergrepp i rättssak.

Här kan du läsa ett reportage som Kit har gjort om hoten mot Henrik Johansson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev