onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Domstolsverket stänger Allmänhetens PC

Publicerad: 8 oktober 2014, 10:48

Idag stänger Domstolsverket "Allmänhetens PC" vid alla domstolar i Sverige. "Det slår i synnerhet mot massmedier", säger Per Hultengård.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Datainspektionen har granskat den så kallade Allmänhetens PC på fyra domstolar och anser att det går att komma åt personuppgifter i en för stor omfattning via terminalerna. Domstolsverket har därför bestämt sig för att tillfälligt stänga ner terminalerna på alla domstolar från och med idag.

Jag tycker att det är upprörande. Datainspektionen håller på att stänga ner offentlighetsprincipen, säger TU:s vd Per Hultengård.

När Allmänhetens pc stängs av, hänvisar Domstolsverket till dessa sätt att få ut en allmän handling från domstolarna:

- Sökförfrågningar över disk till receptionen besvaras direkt i mån av tid.
- Lämna in en skriftlig förfrågan till reception och få hämta svaret senare eller få det mejlat till sig.
- Mejla sökförfrågning  
- Beställa handlingar via formulär på tingsrättens hemsida.

Det här försvårar medborgarnas möjlighet till insyn och processen blir mycket mer tidskrävande. Det slår i synnerhet mot massmedier som behöver kunna ta del av något snabbt, säger Per Hultengård.

Enligt Tryckfrihetsförordningen har alla myndigheter en skyldighet att tillhandahålla en terminal eller annat tekniskt hjälpmedel för att kunna ta del av allmän handling på plats.

Datainspektionens beslut måste ifrågasättas Personuppgiftslagen gäller inte i den mån den inskränker handlingsoffentligheten enligt Tryckfrihetsförordningen. Jag vill därför uppmana Domstolsverket att överklaga beslutet, säger Per Hultengård.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev