Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Domstolstrots ger Skellefteborna förlorad insyn

Publicerad: 20 december 2017, 09:41

Skellefteå kommun trotsar ett domstolsbeslut och vägrar ge ut rapporter om brister i omsorgen. Det gör att invånarna förlorar insyn i eventuella missförhållanden, skriver Nyhetsbyrån Siren i en debattartikel i Norran i dag.


Ämnen i artikeln:

Norran

Ett fem år gammalt domstolsbeslut från Kammarrätten tvingar Skellefteå kommun att lämna ut rapporter om personer som far illa inom omsorgen. Men kommunen vägrar. Det får konsekvensen att Skelleftebornas insyn i eventuella missförhållanden i omsorgen minskar, skriver Nyhetsbyrån Siren i debattartikeln i Norran.

Också justitieombudsmannen har tidigare slagit fast att lex Sarah-rapporter är allmänna handlingar. Men Skellefteå kommun hävdar att rapporterna inte är färdigbehandlade – och därför inte ska göras tillgängliga för allmänheten.

Men invändningen har avfärdats av Kammarrätten i Sundsvall och sedan dess har varken någon ny lagändring eller praxis tillkommit. Nyhetsbyrån Siren är kritisk till att kommunen inte har några nya argument och kallar beteendet för ”rent domstolstrots”.

Läs hela debattartikeln här.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Norran

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev