Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Döms för att ha förtalat sig själv

Publicerad: 12 januari 2015, 10:40

En tonåring har dömts för att ha förtalat sig själv i en annan persons namn.


I ett ganska ovanligt fall har Göta hovrätt fastställt Jönköpings tingsrätt dom och dömer en tonåring för förtal för att hon skrivit nedsättande saker om sig själv i en annan persons namn.

Den dömda har på sajten ask.fm skrivit följande om sig själv, i en annan persons namn: ”sluta vara så jävla ful och omogen, ingen vill endå ha dig! Sluta tror att alla älskar dig och det är ingen som gör! Ingen av dina vänner tycker om dig! Framförallt inte Z! Gå och dö bara ”.

Jönköpings tingsrätt skrev i sin dom att det är fråga om ett slags indirekt förtal, ”att X skrivit en text till sig själv med otrevligt innehåll och tillvitat Y att ha skrivit den. Det förhållandet hindrar inte att gärningen kan bedömas som förtal.”

Hovrätten gör samma bedömning: ”I detta har Y utpekats som klandervärd genom att hon påståtts ha uttalat sig gravt nedsättande om X”.

Den dömda förnekade gärningarna, men åklagaren har bland annat kunnat knyta henne till den e-postadress som registrerade kontot och den mobiltelefon inlägget skrevs från.

Hon döms till 30 dagsböter à 50 kronor.

Ett liknande rättsfall inträffade förra våren då en man hade en man stämt en kvinnlig journalist och krävt skadestånd för uttalanden han under pseudonym hade skrivit om sig själv i kommentarfältet på journalistens blogg, bland annat att han var ett psykfall som försvarade pedofiler. Eftersom mannen drog tillbaka sina krav innan domstolen hade kunnit skicka dem till journalisten, tyckte Attunda tingsrätt och Svea hovrätt att mannen inte borde dömas för rättegångsmissbruk. Förtalsfrågan prövades aldrig.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev