Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dömd för Twitterhot mot Samhällsnytts redaktion

Publicerad: 12 september 2018, 07:35

En person aktiv i antirasistiska kretsar har dömts för olaga hot i ett Twittermeddelande riktat till en journalist på Samhällsnytts redaktion.


Ämnen i artikeln:

Twitter

Mannen döms till 70 dagsböter för olaga hot efter att han taggat utgivaren Mats Dagerlind och en journalist som då jobbade på Samhällsnytts redaktion i ett inlägg där han kallat dem ”apjävlar”. I kommentarer till inlägget har han skrivit ”hela redaktionen borde få ett välförtjänt nackskott” och i en annan kommentar ”nackskott. de ska allihop ha varsitt nackskott. de är horungar och nackskott är det enda de ska ha”.

Mannen har försvarat sig med att han har ett hårt språkbruk och att det var hans sätt att säga att journalisten var en idiot.

Tingsrätten konstaterar dock att de två inte kände varandra sedan tidigare och att han därför inte kunde räkna med att journalisten på något sätt skulle veta om att han hade ett hårt språkbruk som gjorde att det inte fanns skäl att ta hotet på allvar.

”Enligt tingsrättens mening måste X X ha insett att det fanns en betydande risk att Y Y tog hotet på allvar. Eftersom X X trots insikten om den risken, har uttryckt sig som han gjort bedömer tingsrätten att han agerat med uppsåt”

Domen gäller enbart hotet mot journalisten eftersom tingsrätten inte kunnat styrka att den ansvarige utgivaren Mats Dagerlind tagit del av hotet.

Om påföljden skriver tingsrätten: ”Det är fråga om dödshot riktat mot en journalist i dess yrkesroll. Hotet har dock uttryckts på internet och har inte förstärkts på något sätt genom fysiskt agerande. Tingsrätten instämmer i åklagarens bedömning att påföljden kan stanna vid ett kraftigt bötesstraff. Tingsrätten anser att 70 stycken dagsböter är rimligt.”

Påföljden blir 70 dagsböter a 380 kronor, alltså 26 600 kronor.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Twitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.