Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN vann om Israelbilderna – Skyttedal får betala halv miljon

Publicerad: 5 oktober 2018, 07:55

Dagens Nyheter bröt inte mot lagen när tidningen publicerade bilder från KD-politikern Sara Skyttedals Facebooksida där KD-ledaren Ebba Busch Thor poserar framför israeliska militärfordon och Sara Skyttedal siktar med en kulspruta.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Patent- och marknadsöverdomstolen bedömer att Dagens Nyheter hade rätt att publicera bilderna både enligt upphovsrättslagen och EU-rätten, rapporterar SVT. Två viktiga skäl var att Skyttedal själv publicerat bilderna på sin Facebooksida och därmed gjort dem tillgängliga för ett stort antal personer och att publiceringen skedde i samband med en aktuell händelse: konflikten i Mellanöstern. Domstolen bedömer att det fanns ”ett informationsintresse för att partiledarkandidaten förekom på bland annat ett fotografi vid ett militärfordon i Mellanöstern”.

Sara Skyttedal, som nu är kommunalråd i Linköping, måste nu betala Dagens Nyheters rättegångskostnader på över 500 000 kronor. Domen kan inte överklagas.

Tidigare hade patent- och marknadsdomstolen slagit fast att det var fel av DN att publicera Sara Skyttedals landskapsbilder, men rätt att publicera bilderna på Ebba Busch Thor vid ett stridsfordon. Sara Skyttedal beskrev då hur hon tog emot domen med lättnad och såg den som en seger, men beslutade sig ändå för att överklaga domen.

DN publicerade tio bilder från Sara Skyttedals Facebooksida i samband med att Ebba Busch Thor kandiderade till partiledare i Kristdemokraterna. Bilderna är enligt Sara Skyttedal tagna på Golanhöjderna. De föreställer bland annat hur den då ännu inte utsedda KD-ledaren Ebba Busch Thor poserar vid ett stridsfordon. En annan bild visar hur KDU-ledaren Sara Skyttedal siktar med en kulspruta.

Tidigare artiklar

Bildstriden fortsätter – Skyttedal överklagar

Delseger för Skyttedal mot DN

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev