Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

DN om Guldspaden: ”Ett skämt”

Publicerad: 5 mars 2012, 10:08

Dagens Nyheter reagerar starkt på att Sveriges Television nominerats för Carema-avslöjandet.


Ämnen i artikeln:

SVTDNGuldspaden

Att SVT skulle ligga bakom Carema-avslöjandet om missförhållandena inom äldrevården är en nyhet även för folk i branschen. Men det är Dokument inifrån och inte Dagens Nyheter som nominerats till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.

Det är närmast som ett skämt, säger Dagens Nyheters redaktionschef Åsa Tillberg till Medievärlden. DN:s avslöjande publicerades nästan en månad innan SVT:s vår första publicering var den 11 oktober.

Reportrarna Josefine Hökerberg och Mia Tottmar har jobbat med historien i flera månader, berättar Tillberg.

Det är normalt nyhetsarbete för oss, men Föreningen Grävande Journalister kanske föredrar att journalister låser in sig i ett rum i många månader eller år. För oss är även nyhetsarbete grävande journalistik.

(Guldspaden) är en intern journalistgrej. Hela Sverige vet att Carema är DN:s stora avslöjande, ett av de största inom svensk journalistik på mycket länge. Det viktigaste för oss är att läsarna vet att det här är DN:s gräv och att våra jobb kan förändra samhället.

Varför fick ert Carema-gräv så stort genomslag?

Det har berört så många eftersom nästan alla har någon i sin närhet som är äldre och i behov av vård. Det väcker förstås känslor. Och så ska man ju bli gammal själv. Det handlar också om hur riskkapitalbolag blivit rika.

Guldpadejuryn hade tre Carema-gräv att ta ställning till. Förutom SVT:s och DN:s hade också TV4 skickat in ett tävlingsbidrag.

Tidsaspekten är inget vi värderat över huvudtaget, säger UNT:s publisher Hanna Stjärne, ordförande för 2011 års Guldspadejury.

Av dessa tre var det TV4 Stockholm som publicerades först. Sedan Dagens Nyheter och sedan SVT:s Dokument Inifrån.

Varför blev det SVT:s bidrag som nominerades?

Jag kan inte kommentera det.

I Guldspadejuryn sitter bland andra Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson. Men han var inte i rummet när DN:s bidrag togs upp, enligt Hanna Stjärne.

Lisa Bjurwald/Mikael Marklund

mvredaktion

Tävlingsregler/Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till:

”De journalister   verksamma i svenska medier   som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

Ämnen i artikeln:

SVTDNGuldspaden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.