Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN och Resumé klandras för metoo-publicering

Publicerad: 19 december 2018, 11:24

En mediechef anklagades under Metoo-hösten för sexuella övergrepp. Nu klandrar PON Resumé och Dagens Nyheter för sina publiceringar.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPOPONResumé

Det var efter att mediechefen hade lämnat sitt jobb som Resumé och Dagens Nyheter publicerade uppgifter om att mannen skulle ha fått sluta efter anklagelser om sexuella trakasserier. I Resumé var mannen namngiven. Nu klandras de två tidningarna av pressens opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PO skriver i sin bedömning att även om en ledande mediechef får acceptera uppmärksamhet som går längre än vad en privatperson kan förväntas acceptera så svalnar allmänintresset när personen lämnar sin post, vilket varit fallet med den utpekade personen.

Dagens Nyheter klandras för publiceringen på sin hemsida, där flera passager anses vara för detaljrika. Dessa återfanns inte i papperstidningen. DN klandras också trots att mannen varit anonymiserad då PO anser att mediechefen var utpekad inom ”en betydande krets”.

”Vem som helst kan anklaga vem som helst för vad som helst av en rad olika orsaker. När källan är anonym kan inte läsaren göra en egen bedömning av källans bevekelse­grunder, utan tvingas lita på att tidningen gjort en rimlig bedömning av det som upp­ges. Uppgifterna får ur läsarperspektiv en karaktär av andrahandsuppgift. Det är därför en bräcklig grund att låta en publicering vila på anonyma anklagelser”, skriver nämnden i sitt beslut.

Nämnden var dock oense i sitt beslut vad gäller Dagens nyheter. Sju stycken ledamöter, varav en är ordförande Agneta Bäcklund, skriver i en reservation att de anser att tidningen genom att anonymisera den utpekade personen, erbjudit den anklagades advokat möjlighet till replik och genom att inte ha tagit ställning i skuldfrågan inte ha brutit mot god publicistisk sed.

Resumé klandras också för att ha publicerat uppgifter av allt för integritetskränkande karaktär.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPOPONResumé

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.