Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN granskar ledarsidorna – kritiseras av liberala skribenter

Publicerad: 7 december 2016, 07:10

Mattias Hagbergs tredelade granskning av de svenska liberala ledarsidorna för DN Kulturs räkning möts av kritik från tidningens före detta ledarskribent Hanne Kjöller, VLT:s Sakine Madon och Expressens Anna Dahlberg.


Ämnen i artikeln:

VLTExpressenSakine MadonDagens Nyheter

Under veckan har DN Kultur publicerat två delar ur Mattias Hagbergs granskning av de svenska ledarsidorna. Först ut var en artikel om GP och därefter publicerades en artikel om Expressen. Båda ledarsidorna, menar han, har gått från liberala till konservativa och kanske till och med högerpopulistiska.

Hanne Kjöller, före detta ledarskribent på DN, är i en krönika i Expressen kritisk mot granskningen som hon menar i huvudsak består av en ”insinuant sörja”:

”Han har räknat artiklar på Expressens ledarsida under 2010 respektive 2016. Och han finner att det under innevarande år publicerats oproportionerligt många texter om migration och polis och få om ‘typiskt socialliberala frågorä som könskvotering och vindkraft.

Hm. Kan det möjligen ha någonting att göra med att Sverige och Europa faktiskt stått inför en flyktingkris? Åh nej, förlåt. Kris fick man ju inte säga. Då är man alarmistisk och oliberal. Så för att inte Hagberg ska tillskriva mig åsikter jag inte har ska jag kanske använda ordet ”utmaning” för att beskriva situationen för ett år sedan när Migrationsverket berättade att nyanlända kunde tvingas att sova på gatan. Och när taggtrådsstängsel restes i Europa.”

Också VLT:s politiska chefredaktör Sakine Madon är kritisk mot publiceringen. Hon skriver att Mattias Hagberg är fri att kritisera liberala skribenter, men upprörs av ”hans okunnighet”:

”Det som däremot får det att svida i ögonen är Hagbergs usla koll på ideologi och liberalism. Svepande nämner han ”typiskt socialliberala frågor”, när han egentligen syftar på sitt eget perspektiv. I själva verket är migrationsfrågan ganska bökig att placera på den traditionella höger-vänster-skalan.”

Anna Dahlberg, chef för leddarredaktionen på Expressen, kommenterar också granskningen. Hon menar att Hagberg verkar ha missat att verkligheten har förändrats och konstaterar: ”Att försvara lag och ordning är en kamp för liberala värden, inte en suspekt glidning”.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev