fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN går med i det pressetiska systemet

Publicerad: 20 oktober 2014, 06:34

Dagens Nyheter återvänder till det pressetiska systemet. Tidningen och TU har enats om en lösning. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Tidningsutgivarna

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


När Dagens Nyheter gick ur branschorganisationen Tidningsutgivarna slutade tidningen därmed också bidra till finansieringen av det pressetiska systemet, eftersom det var enda sättet att bidra till finansieringen. Publiceringarna i DN har ändå fortsatt granskas av Pressombudsmannens och Pressens opinionsnämnds när de anmälts.

Nu har Tidningsutgivarnas styrelse och Dagens Nyheter skrivit en gemensam avsiktsförklaring ”Denna överenskommelse bidrar DN åter fullt ut till finansieringen av Pressens opinionsnämnd och Pressombudsmannen”.

”Det är viktigt för DN att bidra till en välfungerande finansiering av PO/PON. Jag är glad att vi har hittat en sådan lösning”, säger DN:s chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski i en kommentar.

”Det finns en kompakt enighet bland tidningarnas utgivare om värdet av ett starkt och välfungerande pressetiskt system. Denna avsiktsförklaring understryker stödet”, säger TU:s tillförordnade ordförande Charlotta Friborg i en kommentar.

Om jag förstår det rätt innebär det att DN inte blir medlem i TU, men kan finansiera det pressetiska systemet ändå. Hur ser den konstruktionen ut?

Vi har en lösning, men detaljerna går vi inte in på, säger Charlotta Friborg till Medievärlden

Vi fortsätter också att arbeta fram grundvalarna för ett nytt medieetiskt system för framtiden.

Tidigare i höst meddelade Bonnier-tidningen HDSydsvenskans publisher Lars Dahmén att tidningen ska gå med i TU igen och den kommer därmed också att bidra till finansieringen.

Det här innebär att alla Bonniers dagstidningar utom Di snart är tillbaka i systemet, ska de också gå med?

Jag har inte varit i kontakt med dem. Det som är viktigt nu är att Sveriges ledande morgontidning är med i systemet igen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev