Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN-fotograf misshandlades under upplopp

Publicerad: 21 februari 2017, 10:30

På måndagskvällen misshandlades flera personer under upploppen i Rinkeby. En av dem är fotograf på Dagens Nyheter (DN). Händelsen har polisanmälts. DN:s redaktionschef Caspar Opitz ser allvarligt på det inträffade.


Ämnen i artikeln:

DN

Det var strax efter 22 på måndagskvällen som fotografen begav sig mot Stockholmsförorten Rinkeby. En stund senare parkerade han sin bil. Med kameran under jackan gick han därefter mot torget i Rinkeby för att bevaka de pågående oroligheterna – dock inte på uppdrag av DN.

När fotografen närmade sig fick en grupp, som fotografen uppskattar bestod av ett 15-tal personer, syn på honom. Gruppen gick till fysisk attack och fotografen träffades av slag och sparkar mot såväl kropp som huvud.

Till slut lyckades han springa därifrån och ta sig till en bensinmack polis kunde larmas.

”De kunde inte skicka någon och frågade om jag kunde ta mig till sjukhuset själv. Det kunde jag, men jag var chockad i många timmar efteråt. Polisen kom så småningom och jag gjorde en anmälan om misshandel och grov stöld. De sade att chansen att förövarna eller kameran hittas är liten. Obefintlig”, säger fotografen, som har stor erfarenhet av att bevaka den här typen av händelser, till DN.

Caspar Opitz, redaktionschef på DN, ser allvarligt på händelsen:

– Jag tycker förstås att det är hemskt att vi inte ska kunna vara ute och göra vårt jobb. Att man blir attackerad på det här sättet för att det syns att man är journalist, det är oacceptabelt. Samtidigt är vi väl medvetna om att det är farligt att bevaka den här typen av händelser. Och vi har strikta säkerhetsrutiner som vi alltid försöker följa.

Hur mår fotografen i dag?

– Han är mörbultad och blåslagen, men trots omständigheterna mår han ändå väl. Nu är han under omvårdnad och får professionell hjälp. I går var han väldigt chockad och ledsen.

Påverkar den här händelsen ert fortsatta säkerhetsarbete?

– Ja och nej. Vi tycker att vi har ett väldigt noga säkerhetstänk, men efter en sådan här händelse ser vi över säkerhetsrutinerna igen. Nu var han ju inte ute på uppdrag av DN, så i det här fallet kan jag inte kommentera exakt hur de har sett ut. Det får vi gå igenom.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.