Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Digital prenumeration på HBL blir standard

Publicerad: 2 januari 2013, 09:22

Finlandssvenska Hufvudstadsbladet infogar det digitala paketet i pappersprenumerationen. Tidningen kommer också att satsa hårdare på Windows i år.???


Från den 29 december gäller att samtliga Hufvudstadsbladets prenumeranter även får tillgång till det digitala utbudet. Dit hör tidningen på pekdator, mobiltelefon och dator samt veckomagasinet HBL+ och artikelarkivet.? En årsprenumeration kostar 358, 80 euro och vill man enkom ha tidningen digitalt är priset 199 euro.?

Vad ligger bakom beslutet??

Det är en generell filosofi att vi upplever att när vi har betalande prenumeranter ska de inte behöva separat köpa en extra prenumeration för det digitala innehållet, svarar Fredrik Nars, chef för digitala medier på KSF Media som bland annat ger ut Hufvudstadsbladet.?

Man kan alltså inte längre enkom abonnera på papperstidningen??

Exakt. Sedan är det ju upp till varje prenumerant att antingen aktivera det digitala utbudet eller inte. Det enda man måste göra är att då skapa ett digitalt konto som ger ett lösenord och med hjälp av det kommer man sedan in i det digitala utbudet.?

Ni höjer prenumerationspriset nu vid årsskiftet, men det beror enligt vad ni uppger på ökade distributionskostnader samt höjd moms. Inte på det digitala??

Nej, höjningen skulle ha kommit oberoende det. Nu kan vi också ge läsarna något extra.

?Vad händer med de läsare som redan sitter med en digital prenumeration, förutom papperstidningen??

De får tillbaka pengarna.

?Ni gjorde nyligen en läsarundersökning just vad gäller digitala tjänsterna??

Ja, det var bland dem som redan tidigare köpt en digital prenumeration. Vi lärde oss en massa. Bland annat att de som läser digitalt inte skiljer sig så hemskt mycket från dem som läser på pappret och att de förhåller sig mycket positiva speciellt till applikationen för pekdator, som ju påminner väldigt mycket om den tryckta tidningen.?

Har ni fler överraskningar på gång??

Vi är ju mycket aktiva med det digitala och har en del planer. Jag kan säga så mycket som att vi kommer satsa mycket hårdare på Windows, som kommer att vara en stor plattform i Finland. Windows pekdatorer kommer i år och Windows Phone har redan en hög penetration i Finland.

Läs mer om tidningens digitala erbjudande här.

Sören Viktorsson, Helsingfors

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.