Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Detta har hänt under julledigheten

Publicerad: 7 januari 2014, 07:28

Nya digitala satsningar och en reporter som maskerat sig till präst för att ta sig in till ett olycksoffer. Medievärlden har summerat det som hänt under julledigheten.


20/12 Vi på tv blir helt digital

SVT:s personaltidning Vi på tv lägger ner sin pappersupplaga efter 23 år. Nu ska den bara komma ut i digital form. 1 februari blir det premiär för den nya tidningen.

22/12 Sydsvenskan betalar Ekeroth till viss del

Sydsvenskans publisher Lars Dahmén tog beslutet att medieföretaget ska betala SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth för publiceringen av bilder från järnrörsfilmen. Dock inte de begärda 14 000 kronorna utan 3 000 kronor. Vilket enligt Lars Dahmén inte är något medgivande om att vi skulle ha gjort fel. För det har vi inte. Vår uppgift är att rapportera om viktiga nyheter oavsett varifrån bilder kan tänkas komma. Det var alltså korrekt att publicera järnrörsbilderna när det begav sig.

23/12 Sundsvalls Tidning större än Medelpad

En vasst formulerad insändare har sett till att ST.nu slagit nytt trafikrekord. 221 000 unika besökare på en vecka är mer än vad det bor människor i Medelpad konstaterar chefredaktör Anders Ingvarsson. Insändaren, som lästs över 150 000 gånger, följdes upp på såväl ledarsidan som på nyhetsplats och kommenterades flitigt. Den har också rekommenderats av över 31 000 personer på Facebook.

24/12 Borås Tidning broderade ut ettan

BT:s etta på julafton var av det ovanligare slaget. Allt utom annonsen i botten var broderat, till och med loggan. Innehållet i tidningen utgick helt efter läsarnas önskemål.

28/12 Motannons publicerad i SvD

I början av december publicerade DN en hårt kritiserad bokannons som anklagas för att vara främlingsfientlig och rasistisk. Svenskt Näringsliv gjorde snabbt en motannons i samma tidning. En insamling som gjorde det också möjligt att publicera en annan motannons, baserad på en text av doktoranden Veronica Svärd, i Svenska Dagbladet.

30/12 HBL startar digital kvällstidning

Finska morgontidningen Hufvudstadsbladet kommer med en ny digital kvällstidning. Den ska publiceras klockan 16.00 varje dag (15.00 svensk tid) med fokus på vad som hänt under dagen. HBL kväll ingår i alla mediehusets digitala erbjudanden. Ett syfte med produkten är att få fler att använda de digitala produkterna. I nuläget är bara drygt 27 procent av pappersprenumeranterna också nyttjare av dessa.

En stor del av Hbl:s läsare finns redan nu utanför Finland, särskilt i Sverige men också i övriga Norden.

Vi väntar med spänning på hur HBL kväll tas emot i Sverige, säger Hbl:s chefredaktör Jens Berg i ett pressmeddelande. Premiären är planerad till den 21 januari.

30/12 Journalist klädde ut sig till präst för att ta sig in till olycksoffer

Formel 1-stjärnan Michael Schumacher skadades svårt efter en skidolycka och ligger i koma. Minst en reporter har försökt ta sig in i sjuksalen utklädd till präst enligt vad managern Sabine Kehm uppger till tyska medier.

1/1 HD direktrapporterade nyårsdagens tv-klassiker

Ska Ivanhoe äntligen välja Rebecka framför Rowena? Och har riddaren Bois-Gulibert någon kopling till Landskrona Bois? Det var två av frågorna som ventilerades när HD.se direktrapporterade nyårsdagens tv-klassiker Ivanhoe. Läsarna tog vara möjligheten att kommentera stort och smått. Läs hela chatten här:

3/1 Anitra Steen: Spelannonsfesten är slut

En alltmer spelberoende och ekonomiskt sargad tidningsbransch måste vänja sig vid att festen är över vad gäller annonsintäkter från illegala spelbolag. Det skriver Svenska Spels ordförande Anitra Steen på Dagens Industris debattsida.

Hon menar att Schibsted och Bonnier, har () valt att ta lagen i egna händer, och utgör numera frontfigurer och bulvaner för de privata spelbolagens snart 20-åriga kampanj för att tillåta privata vinstintressen på spelmarknaden.

4/1 Surfplattorna har tagit täten

Nu säljs det fler surfplattor än bärbara och stationära datorer. Det uppger Dagens Nyheter som fått tillgång till färska försäljningssiffror. I december såldes det 250 000 surfplattor i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med samma månad 2012.

6/1 Expressen släpper fram kritiker

Expressen har fel Nu släpper kvällstidningen fram ett antal personer på debattplats som har kritiska åsikter om olika publicistiska beslut eller principer. Först ut var justitierådet Göran Lambertz som menade att Expressen gjort sig skyldig till dubbelfel i rapporteringen om Thomas Quick. Chefredaktör Thomas Mattsson gör det bland annat för att texterna ska tjäna som exempel på att det går att föra fram saklig kritik utan personangrepp och utan att sprida näthat via anonyma konton på sociala medier.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev