lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Det utbildas för många journalister

Publicerad: 6 december 2016, 09:04

1 000 nyutexaminerade journalister tar varje år plats på arbetsmarknaden. Samtidigt minskar jobben. Mot den bakgrunden slår utredaren av en ny rapport fast att antalet utbildningsplaster bör reduceras kraftigt.

Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Rapporten Journalistfabriken som har gjorts på uppdrag av Journalistförbundet presenteras i dag. Rapporten är den fjärde i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen. Siffrorna visar att arbetsmarknaden är övermättad; antalet journalister som utbildas är för många och antalet jobb för få. Och de nyutbildade slåss om de lediga jobben med journalister som står utan arbete på grund av nedskärningar.

Utredaren Kent Werne uppmanar i rapporten Journalistförbundet att lyfta frågan om överproducerande utbildningar i offentligheten. Han efterfrågar också en dialog mellan SJF och utbildningsanordnare samt anser att SJF bör uppvakta utbildningsdepartementet så att departementet bland annat med hjälp av ekonomiska styrmedel kan minska överskottet av journalister genom att reducera antalet utbildningsplatser, skriver Journalisten.

Journalistförbundet anordnade på tisdagsförmiddagen ett seminarium och diskussion med anledning av rapporten. Seminariet går att se i efterhand på sjf.se. Och här hittar du rapporterna i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev