Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Det svenska rättsväsendet måste agera i fallet Dawit Isaak”

Publicerad: 29 juni 2016, 06:48

Dawit Isaaks öde är vår angelägenhet, därför måste internationella kammaråklagaren i Stockholm inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten. Det skriver tre debattörer i dagens DN.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

I ett inlägg på DN Kultur vänder sig tre debattörer i dag till svenska åklagarmyndigheten. Det gäller fallet Dawit Isaak. Budskapet är att det svenska rättsväsendet måste agera för att påverka situationen för Dawit Isaak – utan att ta hänsyn till UD:s diplomati. Dawit Isaak har snart hållits fängslad i 15 år.

”Tror man att diplomatin, också den tysta, kan rädda liv är det kanske inte fel att låta bli att ryta till – under en begränsad tid. Men det finns en brytpunkt bortom vilken annat än tysta förhandlingar måste till”,skriver debattörerna och vidare:

”Vår övertygelse om de mänskliga fri- och rättigheterna kräver det. Den enskildes rätt till liv, frihet och skydd måste hävdas, med emfas. Hävdas av regering, riksdag och rättsväsende – var för sig, nationellt och internationellt. Politiskt och rättsligt av regering och riksdag. Rättsligt av polis, åklagare och domstolar.”

Artikelförfattarna hänvisar till den rapport som FN:s undersökningskommission för Eritrea nyligen lade fram, i vilken det hävdas att stats-, militär- och partiledningen i Eritrea begår brott mot mänskligheten. I den dras också slutsatsen att såväl FN:s säkerhetsråd som enskilda stater behöver agera med stor kraft för att få övergreppen att upphöra.

Men trots att en förundersökning, enligt artikelförfattarna, skulle möjliggöra för svenskt rättsväsen att få tillgång till de bevis och uppgifter om offer och förövare som FN-kommissionen samlat i en konfidentiell databas så har Riksåklagaren tidigare fattat beslut om att inte inleda någon sådan. Det av hänsyn till UD:s diplomati.

Debattörerna framhåller att åklagare som konfronteras med detta brott måste agera. Av den anledningen bör det inledas en förundersökning mot Eritreas president, hans närmaste rådgivare samt tre ansvariga ministrar.

”I dag gör vi därför ett nytt försök att få internationella kammaråklagaren i Stockholm att inleda en förundersökning gällande det brott mot mänskligheten Dawit Isaak utsatts för.”

”Vi menar att åklagare är skyldiga att hävda sin självständighet och att rättsväsendet inte får kasta sidoblickar mot UD. Åklagare som konfronteras med brott mot mänskligheten tjänar inte i första hand den egna nationella staten utan världssamfundet.”

Läs hela debattinlägget här.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev