Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Det offentliga Sverige sluts

En ny kultur breder ut sig i svenska myndigheter och den öppenhet som tagit generationer att bygga upp kan snabbt raseras, skriver Fojos verksamhetschef Katarina Ek.

Publicerad: 16 april 2014, 10:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Öppenhet är fundamentet i ett demokratiskt samhälle. Dessvärre ser vi hur alltmer av det offentliga Sverige sluts.  Det är därför Medieinstitutet Fojo startat Offentlighetsjouren.

Den senaste tiden har flera flagranta övertramp av meddelarfriheten uppmärksammats. Expressen avslöjade oegentligheter inom Försäkringskassan varpå chefer började spåra källan. Samma sak hände inom Lindesbergs kommun när en anonym insändare ifrågasatt arbetsvillkoren som i sista hand drabbar brukare och skattebetalare.

I bland annat Mörbylånga och Oskarshamn begränsar man öppettiderna och låser dörrarna för att slippa journalister och medborgare. I Nybro kommun skickas inte handlingar ut före möten för att tjänstemän vill undvika läckor till medierna.

Det här är bara några få exempel på en kultur som breder ut sig alltmer: att värna det egna varumärket, att ge den bild man själv vill vilket nödvändigtvis inte är den bild andra har.

Och kanske värst: man vill hindra andra från att ge sin version ¬oavsett om det är en journalist, en anställd eller en undrande skattebetalare och medborgare.

Att angripa meddelarfriheten är ett övergrepp i flera nivåer:

på den enskilde som försökt uppmärksamma omgivningen på brister

på journalister som har uppdraget att granska makten och värna demokratin

på demokratin och dess kärnvärden.

Det är inte acceptabelt att det offentliga Sverige nu tenderar att överge fundamentet i det som byggt vår demokrati. Något som tagit generationer att bygga upp kan snabbt raseras när respekten för den enskilde och för tryckfrihetslagstiftningen som är äldst i världen inte respekteras. Öppenhet och tryckfrihetslagstiftningen används som inspirerande exempel i länder på väg att bygga upp sin demokrati och för att bekämpa korruption, det är en av de viktigaste frågorna i svensk biståndsverksamhet. Nu gäller det för svensk offentlighet och svenska politiker att hålla rent framför egen dörr.

Inlägget publicerades ursprungligen på www.fojo.se.

Katarina Ek, verksamhetschef för Fojo

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.