Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Det här är en jätteskandal”

Publicerad: 30 april 2014, 07:52

Skånska Dagbladets styrelseordförande Håkan Mattsson anklagas för att, efter politiska påtryckningar, ha tvingat bort en granskande journalist på Norra Skåne.


Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

Ledande politiker i Hässleholm har uttalat sitt missnöje med de granskningar som gjorts av kommunen och krävt förändringar.

Det här är en jätteskandal, säger Anders Kauranen, som hoppas av sin tjänst som nyhetschef i protest.

Bakgrunden är att kommunreportern Berit Önell i en serie artiklar granskat alliansledda Hässleholms ledande politiker och avslöjat flera brister i några vidlyftiga affärer.

Det här irriterade politikerna till den milda grad att de kontaktade tidningsledningen. Som i sin tur, enligt Anders Kauranen och Berit Önell, resulterade i omplaceringen av Önell, som betraktades som obekväm

Enligt SVT Medier skrev kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M), ett mejl som gick till både Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk, och ordföranden för Norra Skånes bolagsstyrelse Håkan Mattson. Brevet publicerades också som insändare i Norra Skåne.

Norra Skåne har under lång tid misstänkliggjort i princip allt som sker i kommunens namn. Politiker, anställda och delar av näringslivet hängs ut med rubriker som är både insinuanta och lögnaktiga. Tidningen är en väldigt destruktiv kraft i vår kommun och man borde ta sig en allvarlig funderare på om man överhuvudtaget har något ansvar för att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun. Jag hoppas på en mer seriös bevakning från Norra Skånes sida i framtiden. Pär Palmgren (m)

Anders Kauranen berättar vad som sedan hände:

Efter ett styrelsemöte i Malmö kallades Mimmi in till Håkan Mattsson och ställdes inför ultimatum: Berit Önell ska sparkas. Om du inte sparkar henne får du gå själv. Det här berättade Mimmi för mig efter mötet. Jag beslöt då att avgå som nyhetschef i protest. Vi ska ha en fri press i det här landet och det är inte detta när kommunalråden kan påverka vår bevakning.

Mimmi kallade in mig och sa att hon var tvungen att omplacera mig, säger Berit Önell till Medievärlden.

Anledningen var att kommunalråden i Hässleholm var missnöjda med min bevakning och att vår bolagsstyrelse hade blivit utsatta för påtryckningar. Håkan Matsson ska då ha krävt att jag skulle bort.

Journalistklubbarna på Skånskan och Norra Skåne har nu i ett gemensamt brev till tidningsstyrelsens medlemmar där man uttrycker sin oro och kräver att styrelsen inte ska lägga sig i den journalistiska verksamheten.

Journalistförbundet är också inkopplat, säger Berit Önell.

Håkan Matsson och Mimmi Karlsson-Bernfalk säger exakt samma sak när de ombeds kommentera.

– Inga kommentarer det här är ett internt personalärende, som vi inte diskuterar offentligt.

Enligt modertidningen Skånska Dagbladets publisher Lars J Eriksson har Mattsson inte varit inblandad i processen. Ord står alltså mot ord.

Enligt Eriksson började det med att kommunfullmäktiges ordförande ringde till Mimmi Karlsson-Bernfalk och berättade att Norra Skånes kommunreporter kommit i en konfliktsituation med en tjänsteman på kommunen som kände sig så attackerad att hon bröt ihop.

Vi är kritiskt granskande och självklart måste vår personal också tåla granskning. Här har vår reporter betett sig gåpåaraktigt och fått en person att bryta ihop.

Är inte det en reporters uppgift att vara ”gåpåig”?

Hon har varit påstridig och dålig på att uppfatta signaler från en lägre tjänsteman.

Är det inte väldigt drastiskt med en omplacering?

Nej, det här är en förtroendefråga för tidningen.

Men nu får ni en ny förtroendefråga, att kommunen kan ringa till er och få en misshaglig reporter omplacerad?

Nej, det tror jag inte, för vi kommer att fortsätta med våra kritiska granskningar av kommunen, men just den här reportern kommer att jobba med andra journalistiska uppgifter.

Enligt Lars J Eriksson är det en fråga som hanterats av ledningen – utan inblandning av styrelseordförande Håkan Mattsson.

Axel Andén

Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.