Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Det går inte att ta debatten med Avpixlat

Stina Dabrowski och Marcus Melinder verkar ha en förenklad bild av vad Avpixlat är och gör. Det menar Mattias Irving, redaktör för nättidningen Dagens Seglora i en replik till dessa.

Publicerad: 13 februari 2013, 08:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Både Publicistklubbens ordförande Stina Dabrowski och Tidningens Ångermanlands nyhetschef Marcus Melinder ger i sina respektive svar uttryck för en förenklad bild av vad sajten Avpixlat är för något och vad för slags verksamhet de bedriver. Stina Dabrowski frågar sig om Avpixlat ska stå oemotsagda. Liksom Marcus Melinder menar hon att det var att ta debatten när Mats Dagerlind bjöds in. Därmed uttrycker de båda en tro att det faktiskt går att föra en debatt med gänget på Avpixlat. Vi som har engagerat oss i frågan en längre tid vet att så inte är fallet.

Avpixlat består av en liten hemlig klick människor som ägnar sig åt organiserade hotkampanjer för att tysta oliktänkare i medierna. Ett exempel: Efter min förra debattartikel om näthatet kom det förutsägbart nog upp kommentarer på Avpixlat om att jag var nordkorean, hycklare och PK-elit. Jag besvarade inläggen, men mina svar togs bort redan samma kväll. Jag hade naturligtvis inte väntat mig något annat, däremot ville jag gärna ha fler bildbevis på sajtens långsiktiga strategi för att enkelrikta sina kommentarsfält. Det här är inte en blogg som samtalar.

Marcus Melinder menar att det handlar om att våga ta också känsliga debatter. För mig handlar detta inte alls om mod. Många diskussioner har vi ju som samhälle lämnat bakom oss och det vore otänkbart att beröra dem igen. Vilken större plattform för debatt skulle med Marcus Melinders devis att våga ta debatten lyfta en diskussion om att begränsa rösträtten för kvinnor? Det vore en vansinnig fråga att lyfta, eftersom signalen blir att det ändå finns någonting outrett som förtjänar att diskuteras. Att ta upp frågan till diskussion är detsamma som att legitimera frågans rätt att ställas.

Därför blir det så beklämmande när Publicistklubben kallar Avpixlats publiceringar för åsikter, som kan granskas likt alla andra. Folk mordhotas till följd av texterna på Avpixlat, utan att de tar tillbaka sina publiceringar eller markerar mot trakasserierna. De svär sig fria från allt ansvar och lägger istället konsekvent skulden på offren, påstår att de förtjänar vad de får, eller att de bara spelar offer för att misskreditera Sverigedemokraterna. Detta är inte åsikter att bemöta, som om det fanns någonting av värde att diskutera. Det är inte frågor att granska, som om det här fanns en sanningshalt att utreda. Detta är i första hand ett polisärende.

Vad vi behöver diskutera är istället hur vi skyddar de skribenter och journalister som drabbas av näthatet, särskilt de frilansar som bevakar Avpixlat och den övriga sfären kring svensk extremhöger. Det borde vara fullständigt uppenbart att den diskussionen saboteras om man bjuder in en av förövarna själva för att diskutera möjliga lösningar.

Mattias Irving, redaktör för nättidningen Dagens Seglora

Att ta en debatt är inte att legitimera

Därför är det rätt att bjuda in Avpixlat
Mattias Irving

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev