tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Det fria ordet hotat i världen

Publicerad: 26 april 2017, 05:05

Reportrar utan gränser har släppt sin årliga kartläggning av pressfriheten i världen. Och det ser mörkt ut. Pressfrihetssituationen har försämrats globalt och det fria ordet har aldrig varit så hotat som nu. Men Sverige klättrar.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Aldrig tidigare har pressfriheten varit under ett sådant hot som nu, enligt internationella Reportrar utan gränsers (RSF) sammanställning av den årliga rapporten.

Årets pressfrihetsindex speglar en värld där attacker på medierna blir allt vanligare.Anledningen till att pressfriheten globalt är så hotad beror enligt organisationen på en ökad övervakning och framgångarna för auktoritära ledare.

Totalt 21 länder klassas som svarta på pressfrihetskartan vilket innebär att RUG bedömer situationen i landet som väldigt dålig. 51 länder är rödmarkerade vilket betyder att RUG bedömer situationen i landet som dålig. Siffrorna innebär att pressfrihetssituationen har försämrats i nära två tredjedelar av samtliga 180 länder som är med på RUG:s pressfrihetsindex. USA och Storbritannien har tappat två platser sedan förra årets kartläggning och hamnar i dag på 43:e respektive 40:e plats. I botten återfinns Nordkorea.

Högst rankad är Norge, därefter kommer Sverige – som tar in sex placeringar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev