Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Det finns ingen borgerlig åsiktsdominans!

Göran Greiders medieanalys felaktig. Det finns ingen borgerlig åsiktsdominans, skriver Bengt Olof Dike i ett svar till Göran Greider.

Publicerad: 28 februari 2013, 09:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Göran Greider

Göran Greider har än en gång slagit fast det, som han betraktar som en obestridlig sanning: att det råder en närmast total borgerlig åsiktsdominans i medierna. På den punkten är han förvånansvärt fastlåst i sin officiellt framförda ståndpunkt, trots att han vågar jag påstå vet bättre, särskilt som han regelbundet medverkar i såväl landets upplagemässigt största morgontidning som dito kvällstidning, vilkas aktuella kultursidor sannerligen inte smeker den förkättrade borgerligheten. Det är bara två belysande exempel men naturligtvis inte vilka som helst på grund av upplagestorleken på den politiskt profilerade, ofta läsvärde, chefredaktörens svårigheter att låta verkligheten påverka åsikten.

Förslaget om en LO-finansierad motvikt, en resursstark nättidning som inleder sin verksamhet i januari nästa år, som han formulerar saken i Medievärlden (22/2), har Greiders åsiktsanalys som utgångspunkt och blir naturligtvis i den meningen förklarligt. I sin långa utläggning om det nödvändiga i en sådan satsning blir han smått lyrisk och hävdar att nättidningen kommer att utgöra en guldgruva för den övriga nyhetsvärlden att hämta uppslag och fakta från och fungerar för reportrar och opinionsjournalister som en katapult in i etermedia och dagspress. Och den ideologiskt starkt förankrade chefredaktören återkallar tidigare decenniers politiska och fackliga agitation, när han tillägger att nätsajten skall ha enkla utskrivningsmöjligheter som gör det möjligt att av varje artikel skriva ut flygblad som kan delas ut i kantiner och byggfuttar.

Men Greiders åsiktskarta stämmer alltså inte överens med verklighetens, som nedan visas med några exempel.

Visionären Göran Greiders projekt, som det är föga troligt att LO nappar på, eftersom det kommer att enligt förslagsställaren själv årligen åderlåta kassan på minst femtio miljoner kronor är minst sagt omfattande. Här handlar det nämligen inte om någon blygsam redaktionsbemanning. Greider spänner bågen till att omfatta ej mindre än fyrtio eller femtio journalister, eftersom framgångsnyckeln kallas resursstark. Ingen blygsamhet här inte! En ideologisk offensiv på bred cyberfront är i vardande, om chefredaktören får bestämma och som ställer hans politiske frändes, Johan Ehrenberg, dagstidningsprojekt i skuggan.

Men drömmen är sprungen under den politiska subjektivitetens mantel, där ett antal tidningars traditionella politiska beteckning och inget annat tas till intäkt för sakernas, enligt Greider, rådande tillstånd. Att Dagens Nyheter kallar sig liberal, innebär verkligen inte att tidningens åsiktsutbud i dess helhet är liberalt. Greider vet naturligtvis detta, då han själv är en av många återkommande medarbetare på dess kultursidor, där borgerlighetens diskreta charm sannerligen lyser med sin totala frånvaro. Och från Aftonbladets kulturredaktion, där Greider dyker upp än flitigare, görs varje dag frontalattacker mot den förkättrade borgerligheten. Inte konstigt alltså att dess chef, Åsa Linderborg, har städslat honom för lämpliga och märk väl detta! opinionsbildande artiklar! De båda utgör ett välfungerande och flitigt ideologiskt tämligen samstämmigt mediepar. Och vilken resursstark tidning de har till sitt förfogande för den kampen! Lägg därtill att Sveriges upplagemässigt största kvällstidnings ledarsida har såväl en beteckning som ett innehåll på ledarsidan som bör passa Dala-Demokratens chefredaktör som hand i handske!

Expressens kulturredaktion har måhända inte en riktig så radikal och oborstad antiborgerlig framtoning som   konkurrentens. Men det är ett faktum att den domineras av skribenter med hjärtat till vänster. Jag är övertygad om att Greider känner de flesta av dem. Här har vi alltså de upplagemässigt två största kvällstidningarna i landet som dagligen i sitt kulturutbud levererar texter, vilka torde vara som socker och grädde till hans eftermiddagskaffe.

Innan den också flitige poeten Göran Greider kommer så långt som till frukostgröten, lyssnar han förstås också på Sveriges radios kulturutbud på vardagsmorgnarna. Vad får han höra där då? Jo, sannerligen inga devota hyllningar av den förskräckliga borgerligheten!

Lika säker man kan naturligtvis vara på att han även, innan sänggåendet på kvällen, tar del av de numera obligatoriska kulturnyheterna i TV-Aktuellt, där man också ibland kan skönja en viss ehuru sofistikerad vridning åt vänster i exempelvis valet av inslag.

Obs heter vidare ett dagligt samhällsinriktat och femton minuter långt program i Sveriges radio, där Greider för övrigt också medverkar ibland. Flera av dess redaktörer genom åren har inte heller varit kända för att klappa borgerlighetens förgrundsfigurer på ryggen.

Nämner vi därtill alla de pop- och rockartister, som tycks sätta en ära i att kränka både kung och fosterland (och den borgerliga regeringen) och som ibland har god hjälp i detta av programledare i främst i radions P 3, ökas ytterligare vänsterutbudet i etern.

Men här kommer mer, som det brukar heta: Sveriges upplagemässigt största landsortstidning heter Helsingborgs Dagblad. Dess kultursida är betydligt mer radikal än den är borgerlig. Överlag är också flera andra pressorgans kulturredaktioner präglade av vänstervänlighet, om ordet tillåts. En rad vecko- och månadspublikationer jämte fackförbundspressen i allmänhet och LO-förbundens i synnerhet – bidrar också med sin pusselbit till helheten, som jävar Göran Greiders påstående om total borgerlig åsiktsdominans. Blickar han sedan ut över teater-Sverige och dess utbud, ser han fler ideologiska fränder än motståndare i chefsrummen, vilket naturligtvis återspeglas i uppsättningarna. Känner inte Göran Greider Radioteaterns chef, Stina Oscarsson, och som har etergräddfil till hela svenska folket?

Sörj inte det Du säger Dig sakna, bäste chefredaktör och flitige debattör! Gläd Dig i stället åt allt Du har i medievärlden; det är verkligen inte fy skam att varje dag ha landets största tidningars stort uppslagna kultursidor (många fler än ledarsidorna) som trogna ideologiska bundsförvanter!

Varför skall LO satsa 50 miljoner på ett våghalsigt projekt, när Landsorganisationen redan har allt, som beskrivs i ovanstående exempel?

Göran Greider: Så ska LO:s dagstidning utformas
Bengt Olof Dike, frilansjournalist och samhällsdebattör, politisk redaktör vid NT 1979-1995

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Göran Greider

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.