lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Det är inte en bild jag känner igen

Publicerad: 19 november 2015, 13:02

Anette Östergen, vd på Kompetens i Skåne, kommenterar fackklubbarnas vittnesmål och avvisar kravet på ett bemanningsföretagsförbud.

Ämnen i artikeln:

Kompetens i SkåneSJF

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Just nu pågår Journalistförbundets avtalskonferens på Djurö utanför Stockholm där fackliga representanter samlas. Frågan om villkoren för bemanningsanställda är central under konferensen. Tidningen Journalisten rapporterar att journalistklubbar och distrikt vill att bemanningsavtalet skrotas och att bemanningsföretagen förbjuds i mediebranschen i den kommande avtalsrörelsen.

Anette Östergren är vd på Kompetens i Skåne och vice vd på Sydsvenskan. När Medievärlden berättar om kraven som ställts under konferensen och undrar vad hon tänker om dem är hon av en motsatt uppfattning:

Jag har svarat på den här frågan massor av gånger de senaste åren. Jag tycker att bemanningsföretag är bra och jag kan inte se varför det inte skulle finnas bemanningsföretag i mediebranschen när det finns i alla övriga branscher?

Om ett förbud skulle bli aktuellt ser hon inget annat alternativ än att man går tillbaka och arbetar som man gjorde för tio år sedan:

Då såg vi hur journalister utlasades istället. Vi har ju faktiskt, genom bemanningsföretagen, lyckats fastanställa journalister.

Vad tror du det beror på att de här rösterna höjs?

Vi har varit igång sedan 2009 och den här kritiken har funnits hela tiden. Man har pratat om a-lag och b-lag och det är precis samma argumentering som först i andra branscher där bemanningsföretag förekommer, säger Anette Östergren och fortsätter:

Självklart är det speciellt att jobba inom ett bemanningsföretag. Drömmen är ju lång och stabila uppdrag, men ofta handlar det om korta uppdrag på olika arbetsplatser. Det är klart att det är jobbigt och att det kan vara svårt att rota sig någonstans när man inte vet om man ska vara nästa dag i Malmö eller Lund.

Tidningen Journalisten skriver att flera konferensdeltagare vittnar om allvarliga situationer och hänsynslöst beteende på sina arbetsplatser på grund av arbetsgivarnas tillämpning av bemanningsavtalet. Är det här en bild du känner igen?

Nej, det är inte en bild jag känner igen och jag tycker det är rätt hänsynslöst att säga så utan att ge exempel. Jag hoppas verkligen inte att det ligger någon sanning i det.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev