Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Desperat läge för journalister i Tripoli

Publicerad: 24 augusti 2011, 06:59

Ett 30-tal journalister från hela världen är fångade på Rixos Hotel i Tripoli. Hotbilden mot dem ökar samtidigt som vattnet håller på att ta slut.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

AP-fotografen Dario Lopez-Mills beskriver i Huffington Post hur det femstjärniga hotellet i Libyens huvudstad Tripoli förvandlats till ett fängelse. Där finns ett tjusigt spa, men varken ström eller luftkonditionering. Vad värre är: maten och flaskorna med dricksvatten börjar ta slut. Utanför ekar kulsprutorna, skriver Lopez-Mills, och kulor viner förbi precis utanför fönstren.

På Reportrar utan gränsers huvudkontor i Frankrike verkar man dock inte särskilt oroade. Tripoli har ju fallit, säger de till Medievärlden, så det är väl bara att promenera ut? BBC-journalisten Matthew Price uppger dock för BBC Radio 4 i morse att läget förvärrats massivt under natten, med patrullerande soldater utanför och prickskyttar på taket. En kameraman från ITN har precis hotats med en AK-47:a när han försökte lämna Rixos. Situationen är desperat, konstaterar Price, och det är oerhört svårt att se hur vi ska komma härifrån.

Enligt brittiska The Guardian har många journalister i månader fruktat att de ska komma att användas som mänskliga sköldar om rebellerna når huvudstaden. I ett halvår har regimen hållit utländska reportrar i en form av husarrest, där alla besök utanför hotellområdet måste ske i sällskap av godkända eskorter och tolkar. Mitt i natten har reportrar bryskt blivit väckta av regeringsrepresentanter, som krävt att få artiklar ändrade eller nya visumhandlingar signerade. När Medievärlden ringer Hotel Rixos går signaler fram men ingen svarar.

Uppdatering 1: Starka bilder inifrån Rixos hos holländska NRC.

Uppdatering 2: Journalisterna är nu fria.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev