tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Desinformation, sa läsarombudet – fick sparken

Publicerad: 9 december 2004, 13:07

ISTANBUL. Turkiets förste läsarombudsman, Yavuz Baydar, har fått sparken. Tidningsägaren avskedade honom sedan han påtalat att en stort uppslagen artikel i den egna tidningen innehöll felaktigheter och politisk desinformation.
- Justitiemord! säger Baydar, medan ledningen för tidningen Milliyet anklagar honom för "bristande lojalitet".


Fallet väcker stor uppmärksamhet i Turkiet där pressfrihet, öppenhet och reformer är heta frågor just nu inför landets väntade förhandlingar om EU-medlemskap. Också internationella pressorganisationer har engagerat sig.
–  Mitt fall återspeglar att pressen lever i en brytningstid mellan sina gamla vanor och den nya öppenheten. Efter att i flera år ha försäkrat att man ska respektera journalistisk etik sparkar de just den som bevakar etiken, säger Baydar, tidigare ordförande i den internationella organisationen för nyhetsombudsmän (ONO).
Han kommenterar ofta turkiska förhållanden i svenska medier sedan han återvände till sitt hemland för tio år sedan. På 1980-talet gick han på Journalisthögskolan i Stockholm och jobbade flera år på Sveriges Radio.
Väl hemma i Istanbul gjorde han snabb karriär på den stora tidningen Milliyet och tv-kanalen turkiska CNN, som har samma ägare. Men den fick ett abrupt slut.

Tidningens inflytelserike chefskorrespondent i Ankara publicerade en förstasidesartikel om ett hemligt möte i USA, där amerikanska experter skulle ha diskuterat kurdernas planer att utvidga sin maktsfär i norra Irak – ett mycket känsligt ämne i Turkiet. Redan från början verkade uppgifterna tvivelaktiga.
Efter Baydars kontroll visade det sig att mötet aldrig hade ägt rum och att informationen förmodligen hade planterats av ”hökar” inom den militära underrättelsetjänsten.
I sin egenskap av ombudsman dementerade han uppgifterna – och förlorade båda sina jobb. Ägaren, Dogan-gruppen, kontrollerar 60 procent av mediemarknaden i Turkiet.
Ledningen för Milliyet avstår från att kommentera fallet.

– Det är en väldigt sorglig historia. Det har varit en svår tid för mig och min familj. Men jag är glad över alla kollegers stöd och solidaritet, säger Baydar. som nyligen fick nytt jobb som läsarombudsman på den liberala tidningen Sabah.
Han glädjer sig över att antalet ombudsmän i den turkiska pressen därmed ökade med 50 procent – från två till tre – eftersom Milliyet samtidigt utsåg en efterträdare till honom.
– I slutändan kanske mitt fall bidrar till att öka de turkiska tidningsägarnas medvetenhet om etik och redaktionellt oberoende. Pressklimatet här har förändrats radikalt de senaste två åren. I dag kan vi skriva om allt, det finns inte längre några tabun, säger Yavuz Baydar.
ARNE LAPIDUS

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev