tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Deras världsbild är ännu mer konspiratorisk än jag trodde”

Publicerad: 28 februari 2012, 10:50

Ulrika Knutson, ordförande i Publicistklubben, ska enligt Expressens avslöjande tillhöra de journalister som kartlagts av Wikileaks.

Ämnen i artikeln:

WikileaksExpressen

Kände du till att du är en av journalisterna som ska ha kartlagts av Wikileaks, Ulrika Knutson?

Nej, jag visste inte något om det när Expressen ringde mig igår kväll för några pratminus. Jag vet fortfarande inte mer än vad som står i tidningen, och där finns inga konkreta beskrivningar eller uppgifter, förutom att mitt namn finns med.

Om det är sant, då är det på samma gång obehagligt och komiskt. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Jag väljer nog att se den komiska sidan av det.

Har du på något sätt misstänkt detta?

Absolut inte. Själva idén är så långsökt. Kanske är jag naiv, men jag föredrar det framför att vara paranoid.

Tanken på att någon skulle smygfotografera mig när jag hugger ved på torpet, eller rusar för att hinna med tåget i Uppsala på väg till någon mindre upphetsande debatt eller intervju… Den tanken är så skrattretande. Jag har läst många spionromaner men har svårt att ta detta på allvar.

Om Expressens avslöjande håller bekräftar det att Wikileaks-medarbetarnas världsbild är ”konstig”, fortsätter Knutson.

Som kolumnist har jag alltid varit noggrann med att försvara Wikileaks som fenomen. Journalistik bygger på läckor; utan dem, inga avslöjanden. Så har det varit sedan pressens början på 1700-talet. Men om man väljer att rikta det undersökande vapnet mot en frilansande debattör… Vad säger det? Det kan göra mig lite sorgsen, mitt i det komiska.

Jag är ordförande i Publicistklubben vet de vad det är? Det är ingen fackförening, det är ingen maktklubb, utan en sammanslutning av fria publicister som tror på en fri pressetisk diskussion i Sverige. Det här med förbehållet om det är sant bekräftar tyvärr den kritik som jag och andra har framfört mot Wikileaks. Men deras världsbild är om möjligt ännu mer konspiratorisk än vad jag trodde.

Wikileaks kartlägger svenska journalister

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev