Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Den nya svenska mediekartan

Publicerad: 23 april 2007, 10:11

Två nya koncerner, Liberala Tidningar och Mediabolaget i Västsverige bildas inom Stampensfären. Dessutom sker en rad affärer kopplade till detta. (Uppdaterad)


Storaffären, som läckt i delar under det senaste dygnet, presenterades av fyra vdar vid en presskonferens i Stockholm. Tomas Brunegård, Stampen, var huvudarkitekt och den som förde ordet först. Bredvid honom satt Nils Engström, tillförordnad vd i VLT AB och tilltänkt vd för nya storkoncernen, EK-koncernens vd Hans Rinkeborn och Jan Cahling, vd i Mittmedia.

Varför inga redaktörer, fick de frågan? För att redaktörerna informerade personalen på respektive företag samtidigt, blev svaret.

Tomas Brunegård sa, inte utan stolthet, att det här var årets stora affär. Sammanlagt berör den verksamheter som omsätter i storleksordningen 5 miljarder.

Affärens delar:

LT Liberala Tidningar AB (”Liberala Tidningar”), blir en ny koncern där de största tidningarna är Nerikes Allehanda och VLT.

Dessutom bildas Mediabolaget i Västsverige AB (”Mediabolaget”) där de största tidningarna är Bohusläningen, TTELA, Hallands Nyheter och Hallandsposten.

VTAB kommer att köpa Nerikes Allehandas tryckeri i Örebro, NAtryck.

Det krävs ytterligare formella beslut för att fullborda affären, bland annat beslut på en extra stämma i VLT AB den 23 maj och genomförda MBL-förhandlingar.

Affärerna kompliceras av att VLT AB är ett börsbolag. Därför presenterades köpeskillingarna som berörde VLT: För Södermanlands Nyheter får man 380 miljoner av EK-koncernen, och för TTELA 223 miljoner av Bohusläningen Intressenter.
– Det ger oss en reavinst på 220 miljoner, se Nils Engström.
I övrigt presenterades inga summor.

Den stora minoriteten i VLT AB, representerade av Anders H Pers, Jonas Pers och Stig Fredriksson, Herenco, med aktier motsvarande 45 procent av rösterna, är starkt kritisk till de senaste årens turer kring koncernen. Tomas Brunegård fick frågan om ifall och i så fall när de informerats.
– Före presskonferensen.

Stampen och de andra ägarna i Medieintressenter som kontrollerar VLT AB vill ta företaget från börsen. Tomas Brunegård har tidigare sagt att VLT AB inte längre är börsfähigt. Men minoriteten håller emot.

Här är följdaffärerna:

Liberala Tidningar
Ägarna i Eskilstuna Kuriren, Mediaintressenter, MittMedia och Stampen sammanför sina intressen i Nerikes Allehandas ägarbolag och VLT i ett nybildat bolag, som övertar namnet Liberala Tidningar.

Därefter förvärvas Dalarnas Tidningars aktier i Nerikes Allehanda. Vad man betalar vill man inte tala om.

På ägarnivå förs VLT:s och Nerikes Allehandas tidnings- och distributionsrörelser samt övrig medieverksamhet samman i en ny konkurrenskraftig gruppering.

VLT och Stampen, som förvärvade Södermanlands Nyheter 2005 i samband med Centertidningsaffären, säljer tidningen till Eskilstuna-Kuriren, för 380 miljoner (80 miljoner beräknas finnas i SNs kassa).

När transaktionerna genomförts kommer Liberala Tidningar att ägas av Mediaintressenter 55 procent, MittMedia 25 procent och Eskilstuna-Kuriren 20 procent.

Sammanlagt kommer den nya tidningskoncernen i Mälardalen omsätta 1 300 MSEK och sysselsätta cirka 1 550 personer i 15 tidningar med en upplaga på 217 000 exemplar.

Till VD för Liberala Tidningar kommer VLT:s nuvarande koncernchef Nils Engström att utses.

Mediabolaget i Västsverige
Stampens och Lidköpingspress intressen i västsvenska tidningsföretagen Hallands Nyheter, Hallandsposten och Bohusläningen sammanförs i ett första steg i en ny tidningskoncern, Mediabolaget i Västsverige, där Stampen äger 70 procent och Lidköpingspress 30 procent.

Denna nya västsvenska tidningskoncern förvärvar därefter resterande andelar i Mediabolaget i Halland, som äger Hallandsposten.

Bohusläningen ägs idag till 51 procent av Stampen, 12 procent av Lidköpingspress samt resterande andelar av familjerna Walin och Zeilon. I ett påföljande steg, förvärvar Bohusläningen TTELA av VLT.

Mediabolaget i Västsverige kommer att omsätta 650 MSEK, ha 430 anställda och ge ut tidningar på fem orter med en sammanlagd upplaga på 131 800.

Anders Ahlberg
Ylva Carlsson
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.