Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Demokraterna släpper ryska Facebook-annonser

Publicerad: 11 maj 2018, 04:36

Demokraterna har släppt över 3 500 Facebook-annonser som köpts av en rysk så kallad trollfabrik för att påverka den amerikanska politiken.


Ämnen i artikeln:

Facebook

I september lämnade representanter från Facebook uppgifter om över 3 000 annonser med koppling till det ryska propagandaföretaget Internet Research Agency vidare till den amerikanska kongressen. Det för att kongressen skulle kunna utreda omfattningen av ryska påverkansförsök under åren 2015-2017.

Nu rapporterar AP att demokraterna i representanthusets underrättelseutskott släppt över 3 500 annonser som tagits fram eller marknadsförts av ryska trollkonton. Annonserna visar ryska försök att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 genom att spä på sociala och politiska motsättningar i landet. Redan förra året släpptes ett urval av de ryska Facebook-annonserna, men nu släpps alltså ytterligare omkring 3 500.

I en kommentar till att annonserna nu släppts skriver Facebook att problemet med påverkansattackerna inte kommer att lösas helt eftersom motståndarna är så ”beslutsamma, kreativa och välfinansierade”. Samtidigt lyfter sociala medier-nätverket fram en rad åtgärder som vidtagits för att motverka försöken.

Läs också

Facebook sålde annonser till ryskt propagandaföretag

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.